Debug

NORLA
Norwegian Literature Abroad,
Fiction and Non-Fiction

P.O. Box 1414 Vika
NO-0115 Oslo
Tel: +47 23 08 41 00
Fax: +47 23 08 41 01

Visiting address:
Observatoriegaten 1B, 3rd fl.

Visit NORLA on Facebook

E-mail:

Nyheter

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 til Håkon Øvreås og Øyvind Torseter

NORLA gratulerer hjerteligst forfatter Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter med Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for boken Brune.
Boken har fått flotte anmeldelser, den har mottatt flere gjeve priser og er også solgt for utgivelse til syv språk.
Men best av alt: nå planlegger duoen flere bøker om Brune og hans univers!

Les mer om boken her.

Les mer om prisutdelingen her.

NORLA gratulerer de nominerte til Bokhandlerprisen 2014

Bokhandlerne over hele landet har stemt frem sine favoritter blant årets bøker. I alt er det stemt på 100 ulike titler. NORLA gratulerer forfatterne av de 10 titlene som er gått videre til nominasjonsrunden.

NORLA gratulerer de åtte norske forfatterne og illustratørene som er nominert til Astrid Lindgrens Minnepris

Kandidatene til ALMA-prisen 2015, verdens største internasjonale barne- og ungdomslitteraturpris, ble offentliggjort under bokmessen i Frankfurt. 197 kandidater fra 16 land ble nominert. De norske nominerte er:

Forfatter Tor Åge Bringsværd
Forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus
Forfatter Harald Rosenløw Eeg
Forfatter Marit Kaldhol
Illustratør Gry Moursund
Forfatter og illustratør Lisa Aisato N’jie Solberg
Illustratør Øyvind Torseter

NORLA gratulerer Hanne Ørstavik med rumensk litteraturpris

Hanne Ørstavik deltok nylig på Transylvania Internasjonale Litteraturfestival i Romania. Forlaget Oktober melder om at hun der mottok årets festivalpris for den kritikerroste romanen Kjærlighet, som utkom på rumensk i 2012 på forlaget Univers, oversatt av Aurora Kanbar med oversettelsesstøtte fra NORLA. Romanen utkom i Norge i 1997, og har fått svært god mottagelse både her hjemme og i utlandet. Rettighetene er solgt til hele 15 land.

Se oppslag og bilder fra prisutdelingen i avisen Transilvania reporter her.

Knut Ødegård tildelt prestisjetung serbisk poesipris

Knut Ødegård mottok nylig den Internasjonale Poesiprisen ved den 39. internasjonale Poesifestivalen i Smederevo, og NORLA gratulerer!
I tillegg til prisen mottok også Ødegård nøkkelen til Smederevo by.

I følge den norske ambassaden i Serbia har Knut Ødegårds verker blitt oversatt til mer enn 30 språk, og han er den mest oversatte nålevende norske poeten.
Da Ødegård selv ble spurt om hva han selv tror er bakgrunnen for at han har blitt oversatt til så mange språk, svarte han at «Jeg skriver om det som er felles for mennesker, verden rundt. Det lokale blir universelt om du tar det langt nok».

Les mer om Knut Ødegård og pristildelingen (på engelsk) her.

Les mer om Ødegård her.

Nominerte til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014

Under barne- og ungdomsbokmessen i Bologna ble de tretten nominerte til årets pris kunngjort. NORLA gratulerer de nominerte fra Norge!

Gro Dahle
og Kaia Linnea Dahle Nyhus (ill.)
Krigen
Cappelen Damm, 2013

Håkon Øvreås
og Øyvind Torseter (ill.)
Brune
Gyldendal, 2013

Norsk billedbok vinner Bologna Ragazzi Award

'Halens historie' av Yulia Horst og Daria Rychkova (ill.) er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok - om halens historie. Nå har den vunnet Bologna Ragazzi Award, en av verdens mest prestisjetunge bildebokpriser. Boken gikk til topps i kategorien Opera Prima (debutantprisen) og NORLA gratulerer!

Vinnerne av Kritikerprisene 2013 kåret

NORLA gratulerer vinnerne av kritikerprisene for beste voksenbok, barne- og ungdomsbok, oversettelse og sakprosabok for voksne for året 2013.

Ny fransk pris til barneboken om fossilet IDA

NORLA gratulerer Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen med tildelingen av Prix de littérature jeunesse l’échappée lecture for "Ida", en illustrert fagbok for barn som også har blitt kritikerrost i en rekke norske medier.
Prisen er opprettet av biblioteket i Nièvre, og boken ble stemt frem av mer enn 3800 unge lesere, til en delt førsteplass med "Sandulven" av Åsa Lind og Violaine Leroy.

Boken er oversatt av Jean-Baptiste Coursaud, og utgitt av Albin Michelle Jeunesse med oversettelses-støtte og produksjonsstøtte fra NORLA. Kort tid etter utgivelsen ble boken tildelt "Les Prix La Science se Livre, catégorie adolescents".
Les mer om pristildelingen her.

Mer info om den franske utgaven av boken her.

Les mer om "Ida" her.

Bjørn Ingvaldsen får Skolebibliotekarforeningens Litteraturpris 2014

Skolebibliotekarforeningens Litteraturpris 2014 er tildelt Bjørn Ingvaldsen og NORLA gratulerer!
Ingvaldsen får prisen for sitt allsidige forfatterskap for barn og unge lesere. Han har siden 2011 vært leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

Les mer om Bjørn Ingvaldsen

Mer om prisen og tidligere prisvinnere her

Knausgård kortlistet til to prestisjetunge litteraturpriser

Karl Ove Knausgård er kortlistet til den prestisjetunge internasjonale litteraturprisen International IMPAC Dublin Literary Award. I tillegg er han kortlistet til the Independent Foreign Fiction Prize. NORLA gratulerer!
Det er de britiske utgivelsene av henholdsvis 'Min Kamp 1' og 'Min Kamp 2' som er kortlistet. Bøkene er oversatt av Don Bartlett og utgitt av Harvill Secker med oversettelses-støtte fra NORLA.

Les mer om International IMPAC Dublin Literary Award

Og mer om Independent Foreign Fiction Prize

Alt om Knausgård finner du på oktober.no og på The Knausgaardian.

Nesbø topper New York Times bestselgerliste

Jo Nesbøs 'Kakkerlakkene', bok nummer to i Harry Hole-serien, gikk nylig rett inn på førsteplass på New York Times’ bestselgerliste. Jo Nesbøs internasjonale agent Tor Jonasson sier at dette er historisk. – Dette er første gang Nesbø topper det som er den mest prestisjefylte bestselgerlisten for bøker i hele verden, sier han til NRK.no.
Nesbø har flere ganger tidligere vært representert på den amerikanske bestselgerlisten. Boka «Politi» gikk rett inn på 6. plass på listen til The New York Times da den ble lansert i november.

Les hele saken på nrk.no
Les mer om Jo Nesbø
Les mer om Kakkerlakkene

Osloprisen 2013 til Eline Lund Fjæren

NORLA gratulerer Eline Lund Fjæren med Osloprisen 2013 - Årets Litteratur. Lund Fjæren får prisen for sin debutroman 'Ung jente, voksen mann' (Oktober, 2013). Osloprisen er gratisavisen Natt&Dags årlige kåring av byens viktigste, mest bemerkelsesverdige og dedikerte meningsbærere og kulturaktører.

Les mer om Osloprisen 2013

Les mer om romanen
'Ung jente, voksen mann'

Agnes Ravatn tildelt P2-lytternes romanpris 2014

NORLA gratulerer Agnes Ravatn med P2-lytternes romanpris 2014 for romanen 'Fugletribunalet'.

- Man skal kanskje ikke vekte priser mot hverandre. Men denne er er spesiell fordi det er leserne, og ikke profesjonelle kritikere og andre forfattere som bestemmer hvem som vinner. Og det er leserne jeg primært skriver for, sier Ravatn i et intervju på dagbladet.no.

Les mer om boken her

Og se tidligere prisvinnere

Tom Egeland er tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2013

NORLA gratulerer Tom Egeland som er tildelt Mads Wiel Nygaards legat for sitt forfatterskap. Legatet tildeles en norsk skjønnlitterær forfatter. Prisen er en anerkjennelse av et kvalifisert forfatterskap og skal være en oppmuntring og inspirasjon i det videre arbeidet. Den tildeles etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Legatet er på kr 50 000.

Les mer om Tom Egeland her

Les mer om pristildelingen her

To nordmenn berømmes i internasjonal kåring av fjorårets beste billedbøker

Øyvind Torseters billedbok 'Hullet' er rangert som nr tre på Brainpickings liste over de 13 beste illustrerte barnebøkene/billedbøkene for barn fra 2013. Stein Erik Lundes billedbok 'Eg kan ikkje sove no', illustrert av nettopp Øyvind Torseter er rangert som nr 13 på listen. Andre forfattere på listen er blant annet Mark Twain og Maurice Sendak.

Les omtalene fra Brainpickings - med oppslag fra de engelske utgavene - her.

Høvring og Espedal nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014

NORLA gratulerer Mona Høvring og Tomas Espedal med nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris 2014. Høvring er nominert for sin roman 'Camillas lange netter' og Espedal er nominert for sin roman 'Bergeners'.

Prisvinneren kunngjøres under prisgallaen i Stockholm sent i oktober 2014. Prisen følges av en sjekk på DKK 350.000.

Les mer om Mona Høvring her

Les mer om Tomas Espedal her

Les mer om Nordisk råds litteraturpris og se alle nominerte her

Se også mer på nrk.no

NORLA gratulerer Cecilie Enger med årets Bokhandlerpris for romanen Mors gaver

Bokhandlerprisen ble overrakt forfatteren av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle ansatte i norsk bokhandel.

Cecilie Enger (1963) har utgitt syv romaner og en barnebok. Enger er tildelt Amalie Skram-prisen og har vært nominert til Brageprisen. Romanen 'Himmelstormeren' ble i 2007 kåret til årets bok i Klassekampen.

Les mer om Cecilie Enger her.

Mer om Bokhandlerprisen og se tidligere vinnere her.

Nesbø og Knausgård nominert til IMPAC-prisen 2014

De engelske utgavene av Jo Nesbøs 'Gjenferd' (Phantom) og Karl Ove Knausgårds 'Min kamp. Første bok' (A Death in the Family. My Struggle) er på den såkalte longlisten til en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser, IMPAC-prisen 2014. NORLA gratulerer! Den anerkjente oversetteren Don Bartlett har stått for oversettelsen av begge bøkene.

Se hele longlisten her

Les mer på dagbladet.no

Åtte norske forfattere nominert til Astrid Lindgrens minnepris 2014

NORLA gratulerer de åtte norske forfatterne og illustratørene som er nominert til verdens største internasjonale barne- og ungdomslitteraturpris, Astrid Lindgrens minnepris (ALMA-prisen) 2014.
De norske nominerte er:

Gro Dahle
Harald Rosenløw Eeg
Fam Ekman
Endre Lund Eriksen
Gry Moursund
Svein Nyhus
Bjørn Sortland
Øyvind Torseter

NORLA gratulerer de nominerte til Ungdommens kritikerpris 2013

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, og det er elever i videregående opplæring som kårer vinneren.
Kritikerlagets nominasjonsjury har valgt ut det de mener er de åtte beste norske skjønnlitterære bøkene fra 2013. Disse leses nå av syv klasser fra videregående skoler rundt om i Norge. Og 13. mars 2014 kårer elevene en vinner.

Se de nominerte bøkene og les juryens begrunnelser her

Les mer om Ungdommens kritikerpris her

Doblougprisen 2013 til Karin Moe og Torgeir Rebolledo Pedersen

NORLA gratulerer Karin Moe og Torgeir Rebolledo Pedersen med årets Dolougpris, som ble overrakt under åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.
I juryen satt Liv Bliksrud, Per Thomas Andersen og Mona Høvring.

Les mer om prisen og se tidligere vinnere her

Suksess for Vidar Sundstøl i USA

Etter at Vidar Sundstøl fikk Rivertonprisen for "Drømmenes land" i 2008 har hans Minnesota-trilogi blitt solgt til en rekke europeiske land. Først nå lanseres verket i USA, der handlingen i den kritikerroste krimserien foregår.
"Historien er langt fra ferdig, men den har skapt en verden – i fortid og i nåtid – som jeg knapt kan vente på å gå tilbake til," skriver Katherine A. Powers i Washington Post etter å ha lest første bind i trilogien.

Positive anmeldelser har også kommet i New York Times og andre toneangivende aviser. Forlaget bekrefter at lanseringen har vært en stor suksess.

Lars Mæhle tildelt Bokhandelens barnebokstipend

Lars Mæhle er tildelt Bokhandelens barnebokstipend og NORLA gratulerer. I sin begrunnelse sier juryen blant annet: 'Lars Mæhle er ein godt etablert forfattar med fleire spanande og fengjande prosjekt i mange ulike sjangrar og han har så langt i forfattarskapet vist ein stigande formkurve. Bøkene hans blir berre betre og betre og han når stadig fleire barn og unge.'

Norsk tegneseriebok bestselger i USA

Den norske tegneserieskaperen John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason, er populær også i utlandet. Nå har den siste boka hans, "Savnet katt", nådd fjerdeplass på New York Times' bestselgerliste for innbundne tegneseriebøker.

Les hele saken på dagbladet.no

Mer om "Savnet katt' her

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes tildelt Språkprisen 2011

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes er tildelt Språkprisen 2011 - for fremragende bruk av henholdsvis nynorsk og bokmål i sakprosa. NORLA gratulerer!
Språkprisen er Språkrådets pris for norsk språk i sakprosa. Vinnerne får 50 000 kroner, et trykk av Kjell Nupen og et diplom hver.
Les mer her

Ingvild Holvik er tildelt Blixprisen 2011

Ingvild Holvik er tildelt Blixprisen 2011 og NORLA gratulerer!
Blixprisen er en litterær pris som årlig deles ut av litteraturselskapet Det Norske Samlaget til 'ein framifrå nordnorsk forfattar som skriv på nynorsk'. Ingvild Holvik debuterte i 2010 med romanen 'Lykkefeltet' og Blixprisens jury kaller Holvik "ein heilstøpt forfattar alt i debuten".

Les mer her

Arne Lygre med suksess i Paris

Forfatteren og dramatikeren Arne Lygre har for tiden stor suksess i Paris med skuespillet 'Jeg forsvinner'. Stykket hadde urpremiere 4. november på hovedscenen til La Colline Théâtre National i Paris, i regi av teatersjef Stéphane Braunschweig. Det anerkjente ukemagasinet Télérama gir oppsetningen en fantastisk anmeldelse og skriver blant annet at Arne Lygres strenge form utnytter teaterets kraft og muligheter på en fascinerende måte. Stykket spilles hver dag frem til 9. desember. Teatertidsskriftet Outre Scene har i sitt nyeste nummer viet hele bladet til Lygres forfatterskap. Les mer

Europeisk designpris til norsk arkitekturbok

Den prestisjetunge designprisen iF Design Award er tildelt boken 'Betongoverflater', som er utgitt i samarbeid mellom Gyldendal Akademisk og byggutengrenser.no. Boken er en arbeids- og inspirasjonsbok for arkitekt- og betongbransjen, designet av firmaet Laboremus.

Foreningen !les tildelt Askeladdprisen 2012

Foreningen !les er tildelt Askeladdprisen 2012. Askeladdprisen er IBBY Norges ærespris, og deles ut hvert annet år til enkeltpersoner, grupper eller institusjoner «som gjennom virksomhet av kritisk, teoretisk, kunstnerisk eller praktisk karakter har bidratt til fremme av god barne- og ungdomslitteratur.»

Les mer om pristildelingen her

Ni norske forfattere og illustratører nominert til Astrid Lindgren-prisen 2012

Hele ni norske forfattere og illustratører er nominert til Astrid Lindgren-prisen 2012 (ALMA-prisen), verdens største barne- og ungdomslitteratur-pris. Vi gratulerer Gro Dahle og Svein Nyhus (nominert sammen), Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Stian Hole, Ragnar Hovland, Gry Moursund, Bjørn Sortland og Øyvind Torseter. Vinneren kunngjøres 20. mars 2012.

Se oversikt over alle nominerte her

Suksess for Helene Uris 'Kjerringer'

Filmrettighetene til Helene Uris roman 'Kjerringer' er solgt til filmselskapet 4 1/2, som ser frem til å lage film av denne sprelske romanen. Rettighetene er solgt for utgivelse av romanen i Sverige og Danmark. Det svenske forlaget Norstedt vil gjerne presentere Uri på neste års Bok & Bibliotek-messe i Göteborg, som skal ha fokus på nordisk litteratur.

Helene Uris forfatterskap er oversatt til hele 16 språk og Uris forrige roman 'Den rettferdige' har nylig mottatt fine kritikker i Sverige og Frankrike. Se sitater under

Fritdjof Nansen 150 år!

Fridtjof Nansen ble født 10. oktober 1861, altså for 150 år siden. Mange arrangementer og markeringer finner sted i både innland og utland i anledning Nansen-året. NORLA bidrar i form av oversettelsesstøtte til flere av Nansens bøker som utgis på andre språk i år:

Bok-bazar i Lviv mot bok-Børs i London

Ukrainas viktigste bokmesse gikk av stabelen i midten av september i Lviv. I år var norsk litteratur godt synlig: Erlend Loe var æresgjest, to norske russisk-oversettere fikk to ukers intensiv videreutdanning i ukrainsk, tre norske lyrikere deltok og NORLA sendte en representant. Dina Roll-Hansen fra NORLA ble intervjuet i det ukrainske nettmagasinet Narodna Pravda. Leser du ukrainsk finner du intervjuet her (eller forsøk Google translate)

Pen Center USAs oversetterpris til Fosse-oversetter

Oversetteren Damion Searls er tildelt PEN Center USAs oversetterpris - Literary Translation Award - 2011 og NORLA gratulerer! Searls får prisen for sin oversettelse av Jon Fosses 'Det er Alis', utgitt av Dalkey Archive Press med oversettelsesstøtte fra NORLA. Les mer om pristildelingen her og om boken her.

Ny, norsk nettside om bøker for og med ungdom

Nettsiden http://ungdomsbøker.no/ ble lansert under Oslo Bokfestival og er resultatet av et samarbeid mellom ulike norske forlag som gir ut ungdomsbøker. Sidene skal være et diskusjonsforum der unge kan diskutere bøker, lesing, forfattere og alt annet som har med bøker å gjøre. ungdomsbøker.no finnes såklart også på Facebook.

Bokhandelens forfatterstipend til Kristin Ribe

Kristin Ribe ble tildelt Bokhandelens forfatterstipend på 200.000 kroner under åpningen av Oslo Bokfestival. NORLA gratulerer! Les mer om tildelingen her og om Kristin Ribe her

Bokhandelens barnebokstipend til Lisa Aisato

Lisa Aisato er tildelt Bokhandelens barnebokstipend på 40.000 kroner.
'Hun viser at bøker for barn slett ikke trenger være preget av enkle løsninger. Aisato er en original forfatter som lager kvalitetsbøker for små barn, bøker som også voksne kan ha stor glede av', heter det i begrunnelsen fra Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres (NBUs) litterære råd. Mer om tildelingen her og om Lisa Aisato her

Bjørnsonstipendet til Jan Roar Leikvoll

Leikvoll mottok stipendet under årets Bjørnsonfestival og NORLA gratulerer! I begrunnelsen fra Det litterære Råd i Forfatterforeningen heter det blant annet; "Slik spelar romanane til Jan Roar Leikvoll på mørker og lys, gru og kanskje ein flik av håp, og dei gjer det med eit insisterande alvor som vekkjer lesaren".
Leikvoll debuterte i 2008 med 'Eit vintereventyr', og i 2010 kom oppfølgeren 'Fiolinane'. Les mer om tildelingen og om forfatteren.

Amalie Skram-prisen til Tove Nilsen

Tove Nilsen er tildelt Amalie Skram-prisen 2011 og NORLA gratulerer! I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Tove Nilsens engasjement for de svakeste i samfunnet, hennes forståelse og medfølelse for dem som faller utenfor og hennes overbærenhet med alt det menneskelige er forbilledlig. At litteratur kan lindre, trøste og bygge opp er blitt veldig tydelig den siste tiden."
Les mer

Bjørn Sortland tildelt Aschehougprisen 2011

Aschehougprisen 2011 er tildelt Bjørn Sortland og NORLA gratulerer! Prisen er en årlig ærespris som siden 1972 er tildelt norske forfattere uavhengig av hvilket forlag de er tilknyttet.
Bjørn Sortlands bøker er solgt til nærmere 20 land, og i 1996 vant han, sammen med illustratøren Lars Elling, den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av «Raudt, blått og litt gult».
Les mer om pristildelingen og om forfatteren.

Sultprisen 2011 til Gaute Heivoll

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 200.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap. Årets pris går til Gaute Heivoll, og NORLA gratulerer! Les mer om pristildelingen her
Heivolls Brageprisvinnende roman 'Før jeg brenner ned' (2010) er så langt solgt til 15 land. Les mer her

Norsk debutroman vekker begeistring i utlandet

Nina E. Grøntvedts romandebut 'Hei, det er meg!' er nå solgt til fem land og utgis på tysk allerede i høst. Boken oversettes av Gabriele Haefs og oversettelsen er støttet fra NORLA.
Den Bragepris-nominerte boka vakte stor interesse under barnebokmessen i Bologna, og høster nå lovord fra begeistrede forleggere i utlandet. En fortsettelse er ventet til neste år.
Les mer her og se forlagets bokomtale her

Bjørn Ouslands billedbok 'Prins Bisk' til 1500 indiske biblioteker

Bjørn Ouslands billedbok 'Prins Bisk' utkom i fjor på hindi (oversatt av Arundhati Deosthale og Inger Randi Rognøy) som en av flere norske barnebøker utgitt på indiske A & A Publishing med støtte fra NORLA.

Nå er boken valgt ut for innkjøp til 1500 biblioteker i 6 indiske delstater.

'Regines bok' utgis på flere verdensspråk

17 år gamle Regine Stokke startet bloggen ”Face your fear” da hun fikk diagnosen akutt leukemi høsten 2008.
Bloggen fikk etter hvert enorm oppslutning av folk i alle aldre. Både Regine selv og bloggerne ønsket at innleggene skulle resultere i en bok. ”Regines bok” utkom i april 2010, mindre enn et halvår etter Regines bortgang og er så langt trykket i 50 000 eksemplarer og fortsatt å finne på bestselgerlistene.
Nå har i alt 7 utenlandske forlag sikret seg rettighetene til boken, som oppelves som et viktig og universelt dokument om en ung jentes tanker – om liv og død.

Fransk begeistring for Anne B. Ragde

Anne B. Ragdes roman 'Zona Frigida' har fått svært gode kritikker i fransk presse. Boken utgis av forlaget Balland, og mottagelsen av både denne og Ragdes populære Neshov-triologi (Berlinerpoplene, Eremittkrepsene og Ligge i grønne enger) har vært så god at forlaget nylig også sikret seg rettighetene til debutboken 'En tiger for en engel'. I september utkommer også 'Arsenikktårnet' i franske bokhandler. Les mer her

Flotte tyske anmeldelser av Per Petterson

Tyske anmeldere liker Per Pettersons roman 'Det er greit for meg' som nylig utkom på Hanser Verlag oversatt av Ina Kronenberger. Anmelderen i Frankfurter Allgemeine Zeitung takker Petterson og oversetter Ina Kronenberger for 'lesning som varer lenger enn sesongen', også med bøker som 'Ut og stjæle hester' og 'I kjølvannet'.

Les anmeldelsene i Welt, Kurier, Deutschlandradio og Frankfurter Allgemeine.
Mer om Per Petterson i utlandet her

Lars Amund Vaage tildelt Melsomprisen 2011

Lars Amund Vaage er tildelt Melsomprisen 2011 for sin siste roman 'Skuggen og dronninga'. Prisen går hvert år til en forfatter eller oversetter som har gitt ut litteratur som 'efter sitt innhold kan egne sig til folkelæsning og masseutbredelse'. Melsomprisen er den største prisen for nynorsk litteratur og er i dag på 40.000 kroner. Les mer her

”Å skrive en roman er som å være dirigent og samtidig spille alle instrumentene selv” (Lars Saabye Christensen)

De som leser russisk finner på nettstedet Open Space et intervju med Saabye Christensen som ble gjort før sommeren da flere russiske journalister besøkte Oslo. Les hele intervjuet her

"Om den sosialistiske litteratursentrismen" – Et russisk blikk på norsk litteraturpolitikk

I mai var fire russiske journalister i Norge på invitasjon fra NORLA og den norske ambassaden i Moskva.
I en artikkel (på russisk) skildrer en av journalistene innkjøpsordningen, normalkontrakter og momsfritak. Han er ingen tilhenger av statlig inngripen i kulturlivet, men synes likevel norsk kulturpolitikk har mye for seg. Likevel er dette, akk, så utopisk for dagens Russland. Les hele artikkelen på russisk her.

Stor arabisk interesse for Hamsuns 'Sult'

Knut Hamsuns roman 'Sult' er nylig utgitt på arabisk i Egypt. NRKs Kulturnytt har intervjuet de to oversetterne Sherin Wahab og Randa Hakim, som forteller at boken helt tydelig har truffet en nerve i forbindelse med vårens hendelser i Egypt og andre arabiske land. Boken er oversatt med støtte fra NORLA. Hør det spennende intervjuet her.

Jon Fosse til Grotten

Forfatter og dramatiker Jon Fosse flytter inn i statens æresbolig Grotten. Fosse er den europeiske dramatikeren som er mest spilt i sin samtid, hans stykker er fremført i 900 oppsetninger over hele verden. Fosse er en allsidig forfatter som har gitt ut arbeider i mange forskjellige litterære genre. Han er oversatt til over 40 språk og har mottatt en lang rekke priser i både inn- og utland. Les mer her

Brit Bildøen er tildelt Samlagsprisen 2011

Samlagsprisen 2011 tildelt Brit Bildøen. Bildøen debuterte i 1991 og har i år 20 års jubileum som forfatter. Prisen er på kr 50 000 og deles ut av Litteraturselskapet Det Norske Samlaget.
Juryen la i sin tildeling vekt på det stilsikre, komplekse og utfordrande i Bildøens rikholdige forfattarskap. Les mer her

Nynorsk litteraturpris 2010 tildelt Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvolls 'Fiolinane' er kåret til den beste boken på nynorsk i 2010. Det er Noregs Mållag, Det Norske Teatret og Det Norske Samlaget som hvert år deler ut en pris for den beste boka på nynorsk eller dialekt. Les mer om tildelingen og boken her

Chris Tvedt tildelt Rivertonprisen 2010

Chris Tvedt er tildelt Rivertonprisen 2010 for sin bok 'Dødens sirkel'. Les mer om pristildelingen her og om boken som så langt er solgt til tre språk her.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2010 er tildelt åtte forfattere, illustratører og oversettere, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. Se oversikt over vinnerne her

Debutantprisen "Trollkrittet" til Cecilie Treimo

Norske Barne- og Ungdomsboksforfatteres nye debutantpris "Trollkrittet" er tildelt Cecile Treimo for boka 'Løpe baklengs'. Les mer om boken og tildelingen her

Herbjørg Wassmo hedret med fransk orden

Herbjørg Wassmo er slått til ridder av den franske ordenen 'Chevalier de l’ordre des Arts et Lettres'. Tildelingen av ordenen fant sted under årets bokmesse Salon du Livre i Paris. Les mer her

Tarjei Vesaas' Debutantpris 2011 til Helga Flatland

Tarjei Vesaas' Debutantpris for 2011 er tildelt debutromanen 'Bli hvis du kan. Reis hvis du må' av Helga Flatland. For boken har Flatland også mottatt Ungdommens kritikerpris 2010 og Aschehougs debutantstipend 2010. Les mer om tildelingen her og om boken her

Gyldendalprisen 2010 til Vigdis Hjorth

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 300 000 kroner, som hvert år hedrer et betydelig norsk forfatterskap. I sin tale til årets prisvinner, Vigdis Hjort, sa Tom Egil Hverven: "Vi snakker om en forfatter som har satt mye på spill, som har våget mye. Og gitt mye. Det er på tide å gi noe tilbake." Les mer her

Fosses 'Andvake' nominert til ny nederlandsk litteraturpris

Jon Fosses 'Andvake', oversatt til nederlandsk av Marianne Molenaar, er nominert til den nyopprettede litteraturprisen de Europese Literatuurprijs. Prisen er et initiativ av Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, ukeavisa De Groene Amsterdammer og Athenaeum Boekhandel, og har som formål å fokusere på det mangefoldige romantilbudet fra de forskjellige europeiske land utenom den angloamerikanske eller hollandske litteraturen.

Norske dikt underveis - i Paris

I anledning av bokmessen Salon du Livre i Paris arrangerer poesifestivalen Le Printemps des Poètes i samarbeid med RATP (det offentlig transportselskapet i Paris) en utstilling med 16 montere med nordisk poesi på metrostasjonen Saint-Germain-des-Près. På stasjonen kan man lese dikt av Tone Hødnebø, Øyvind Rimbereid, Torild Wardenær og Hanne Bramness, og utstillingen varer fra 25. januar til begynnelsen av april. Les mer om festivalen og utstillingen her.

Per Petterson igjen nominert til Independent Foreign Fiction Prize

Per Pettersons roman 'Ut å stjæle hester' vant i 2006 the Independent Foreign Fiction Prize. Nå er hans roman 'Jeg forbanner tidens elv', oversatt av Charlotte Barslund, igjen nominert.

Prestisjetung israelsk oversetterpris til Dana Caspi

Oversetteren Dana Caspi er tildelt det israelske kulturminsteriets pris for litterær nyskapning innen oversettelse. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av Kjell Askildsens bok 'Thomas Fs siste nedtegnelser til almenheten'. I juryens begrunnelse heter det:

Fransk ros til Erik Fosnes Hansens 'Løvekvinnen'

Erik Fosnes Hansens prisvinnende roman 'Løvekvinnen' (2006) er nettopp utkommet i Frankrike, og har fått strålende anmeldelser.
Toneangivende franske aviser og tidsskrifter beskriver romanen som full av vitalitet og en mesterlig skildring.

Nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010

Kulturdepartementet foretar årlig en premiering av årets beste barne- og ungdomsbokutgivelser. Norsk barnebokinstitutt er ansvarlig for jury og prisutdeling. For bokåret 2010 er til sammen 21 forfattere, illustratører og oversettere nominert innenfor seks priskategorier. Se alle de nominerte her

Ungdommens kritikerpris 2010 til Helga Flatland

Ungdommens kritikerpris 2010 er tildelt Helga Flatland for hennes debutbok 'Bli hvis du kan, reis hvis du må'. Les mer om tildelingen her og om boken her.

Beate Grimsruds 'En dåre fri' tildelt Kritikerprisen 2010

Beate Grimsruds roman 'En dåre fri' er tildelt Kritikerprisen 2010. Boken, som er utgitt samtidig på både svensk og norsk, er også tildelt Sveriges Radios romanpris 2011.

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 til Jo Nesbø

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 er tildelt Jo Nesbø for 'Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje'. Les mer om tildelingen her og om boken her.

Norske forfattere er store på fransk

Franske forlag satser på norsk litteratur, og eksporten av bøker bare øker, skriver VG. I 2010 ble 84 norske titler utgitt eller solgt til Frankrike. En rekke norske forfattere deltar på den store franske bokmessen Salon du Livre som arrangeres i Paris 18. til 21. mars, der de nordiske land er æresgjester. Les mer i VGs artikkel her og på messens hjemmesider her.

Norsk litteratur i Romania

P2s 'Sånn er livet' intervjuet 17.1. oversetteren Sanda Tomescu som i flere tiår har vært helt sentral for utbredelsen av norsk språk og litteratur i Romania. Hun underviser i tillegg norsk i Cluj og bidrar dermed til å sikre rekruttering av flere oversettere og norskkyndige i Romania. Hør intervjuet her.

Russisk oversetter-'Oscar' til Ljuba Gorlina for beste barne/ungdomsbok 2010

Oversetteren Ljuba Gorlina ble tildelt den russiske oversetterforeningens 'Mester'-pris for beste oversettelse av en barne- og ungdomsbok 2010, 'Sola er en feit god' av Jon Ewo. Gorlina er en fremragende oversetter av skandinaviske språk, og har oversatt blant annet Hamsun, Sandemose, Wassmo og Gaarder. Hun ble i 1995 tildelt St. Olavsmedaljen for sin innsats for økt kjennskap til norsk kultur i Russland.

Erlend Loes roman Muleum vinner ny nederlandsk pris for skjønnlitteratur for ungdom

'Muleum' var en av seks nominerte romaner til Grote Jongerenliteratuur Prijs, og danket ut blant andre Dave Eggers! Det er første gang den nederlandske litteraturprisen for aldersgruppen 15+ er delt ut. Juryen, som består av profesjonelle lesere, valgte Erlend Loes roman blant nærmere 80 oppmeldte titler. Prisen er på 5000 euro og deles mellom forfatteren og oversetteren Femmigje Andersen Sijtsma.

NBU-prisen 2010 til PEGASUS - Norsk Litteraturfestivals tilbud til barn og unge

NBU-prisen deles ut hvert år av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og går i 2010 til 'Pegasus' Norsk Litteraturfestivals tilbud til barn og unge. De får prisen for sitt arbeid med å synliggjøre og sette fokus på litteratur for barn og unge gjennom allsidige og nyskapende arrangementer rettet mot både barn og voksne.

Nederlandsk oversetterpris til Paula Stevens

Paula Stevens er tildelt den nederlanske oversetterprisen Amy-van-Marken-prisen for sine oversettelser fra norsk til nederlandsk.
Prisen tildeles hvert annet år til en oversetter fra nordiske språk, for en fremragende oversettelse av et enkeltverk eller eventuelt for en oversettergjerning av særdeles høy kvalitet. Se det imponerende bildet som beviser omfanget av Paula Stevens samlede oversetterarbeid. (Photo: Pepijn van den Broeke)

Høythengende tysk arkitekturbokpris til norsk bok

Boken 'Hamsun, Holl og Hamarøy' redigert av Erik Fenstad Langdalen, Aaslaug Vaa og Nina Frang Høyum er tildelt Deutsche Architekturmuseums (DAM) bokpris 2010 i kategorien 'monografi'. Les mer om prisentildelingen og boken her og her.

Tanums kvinnestipend til Gøhril Gabrielsen

Gøhril Gabrielsen er tildelt Tanums kvinnestipend 2010. Stipendiet er på 50 000 kroner og deles årlig ut til en kvinnelig forfatter i begynnelsen av sin litterære karriere. Det er Forfatterforeningens litterære råd som innstiller prisvinneren.
Gøhril Gabrielsen (f. 1961) debuterte i 2006 med romanen 'Unevnelige hendelser', som hun fikk Aschehougs debutantstipend for. Hennes annen roman, 'Svimlende muligheter, ingen frykt' kom i 2008. Mer om pristildelingen her og om forfatteren her.

Stor litteraturdag på Oslo Lufthavn, Gardermoen onsdag 10. november

I anledning Leseåret 2010 og Leseløftet 2011-2014 arrangeres onsdag 10. november Norges første litteraturfestival på flyplass med mer enn 100 ulike forfattermøter, over 20 forfattere og Norges første - og verdens tredje - flyplassbibliotek. Se hele programmet her.

Ukrainsk-norske litteraturdager i Oslo, 1.- 2. november

Den ukrainske ambassaden i Oslo og den norske ambassaden i Kiev har invitert en gruppe ukrainske forleggere og oversettere til Oslo. Formålet med besøket er å skape flere kontakter mellom norske og ukrainske forlag slik at mer litteratur kan oversettes begge veier. NORLA dekker reiseutgifter for de ukrainske gjestene. Programmet går over to dager, 1.- 2. november, og vil foregå på Litteraturhuset. Se hele programmet her. For ytterligere informasjon kontakt Ukrainas ambassade.

Deutscher Jugendliteraturpreis 2010 tildelt Stian Hole

Stian Hole er for 'Garmanns sommer' tildelt Deutscher Jugendliteraturpreis 2010 for beste billedbok. Boken er oversatt til tysk av Ina Kronenberger. Les mer her om prisen og tildelingen. Boken er oversatt/under utgivelse til 10 språk og har mottatt en rekke store priser i inn- og utland, les mer her.

Jon Ewo - profet i utlandet?

Jon Ewo skriver romaner for ungdom med slikt trøkk at han ligger på utlånstoppen i St. Petersburg og premieres i Nederland. I Tyskland roser anmeldere og bloggere den nylig utkomne oversettelsen av boken 'XXL' og omtaler den som ”en blanding av 'A Catcher in the Rye' og 'Stand by me', bare morsommere.” Les mer om boka her og tyske anmeldelser her.

Kulturrådets ærespris til Tor Åge Bringsværd

Norsk kulturråds ærespris for 2010 går til forfatteren, dramatikeren og oversetteren Tor Åge Bringsværd. Æresprisen blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. Les mer om tildelingen her og besøk forfatterens hjemmeside her

Tre norske poeter med på "Dikt undervegs" i Warzawa

NORLA har bidratt med støtte til oversettelse av dikt av poetene Tone Hødnebø, Marte Huke og Hanne Aga i "Dikt undervegs"-prosjektet i Warszawa, der diktene leses av passasjerer som reiser med kollektivtransport. Les diktene på både norsk og polsk, og se mer info om prosjektet, poetene og oversetterne på prosjektets hjemmesider her.

Aschehougprisen 2010 tildelt Anne Oterholm

Anne Oterholm er tildelt Aschehougprisen 2010 for sitt forfatterskap. NORLA gratulerer!
Aschehougprisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Les mer om Anne Oterholm og juryens tildelingstale her.

Sultprisen 2010 til Ingrid Storholmen

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 100.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap.
Årets pris tildeles Ingrid Storholmen. Hennes siste bok Tsjernobylfortellinger (2009) ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.
Les juryens pristale her og mer om Sultprisen her.

Petterson bergtar USA og Storbritannia

Per Pettersons siste roman Jeg forbanner tidens elv har fått strålende kritikker i USA og Storbritannia. Anmelderen i The Independent sier; “Romanen flommer over av Pettersons skjøre dialog mellom nåtidens og fortidens selv … bør få mer klønete forfattere til å grine av misunnelse”.

Norske forfattere og seminarer under Bok & Bibliotek i Göteborg 2010

Den norske Forleggerforening og Kgl. Norsk Ambassade i Sverige samarbeidet også i år om en norsk fellesstand under Gøteborg Book Fair. Årets messe var den 26. i rekken og en rekke norske forfattere deltok - se intervjuer på web-tv her.

Lars Mæhle tildelt UPrisen 2010

Hvem sier at ungdom ikke leser nynorsk? Eller at ungdom ikke leser tjukke bøker? En jury på 180 niendeklassinger fra syv ungdomsskoler har kåret Lars Mæhles 'Landet under isen' til beste ungdomsbok i 2010. Les mer

Den Internasjonale Ibsenprisen 2010 til Jon Fosse

Den Internasjonale Ibsenprisen 2010 går til dramatikeren Jon Fosse. Prisen deles ut den 10. september under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i Oslo.

Fløgstad tildelt Nynorsk litteraturpris 2009

Kjartan Fløgstad er tildelt Nynorsk litteraturpris 2009 for sin roman "Grense Jakobselv". Juryen skriver: "Grense Jakobselv er eit overflødigheitshorn skrive med kunnskap og vidd, språkleg spenst og eit skarpt auge på samtid og nær historie. Det eventyrlege, det grufulle og det gjenkjennelege er vevd i kvarandre og utgjer ei heksegryte av forteljingar." Les mer om tildelingen her og boken her.

Sørlandets litteraturpris til Karl Ove Knausgård og hederspris til Kjell Askildsen

I dag ble Karl Ove Knausgård tildelt Sørlandets litteraturpris for 'Min kamp 1-3'. I år har Sørlandets litteraturpris 10-årsjubileum, og i den forbindelse ble det også delt ut en hederspris. Denne gikk til Kjell Askildsen.

Maria Parr tildelt fransk barnebokpris

Maria Parrs kritikerroste debutbok "Vaffelhjarte" har vunnet nok en internasjonal barnebokpris, den franske Prix Sorcières 2010 i klassen for beste barne/ungdomsroman. Boken er oversatt til fransk av Jean-Baptiste Coursaud. Les mer om "Vaffelhjarte" her og om prisen her.

Årets vakreste bøker kåret

Svein Nyhus ble tildelt Bokkunstprisen og Line Bøhmer Løkken fikk prisen for Årets vakreste Bok. Det er Grafill som står bak 'Årets vakreste Bøker', en konkurranse for den visuelle delen av bokbransjen. Se de i alt 47 utmerkelsene til illustratører og designere her

Gyldendalprisen 2009 til Espedal

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 300 000 kroner, som hvert år hedrer et betydelig norsk forfatterskap.
I sin tale til årets prisvinner Tomas Espedal sa Tom Egil Hverven: "Prisvinneren er med sine siste bøker, og særlig 'Imot kunsten', i en hver betydning av ordet blitt selvskreven." Les mer her

Rivertonprisen 2009 til Egeland

Tom Egeland er tildelt Den gyldne revolver, prisen for beste kriminallitterære arbeid i 2009 for 'Lucifers evangelium'.
Les mer her

Pettersons 'Ut og stjæle hester' vinner arabisk pris

Per Pettersons roman 'Ut og stjæle hester' er tildelt Rashid Bin Hameed kulturpris for beste oversatte roman 2009 i det arabiske emiratet Ajman. Boken er oversatt av Sukaina Ibrahim og utgitt av forlaget Dar Al-Muna i samarbeid med stiftelsen Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation.

Skomsvold og Evjemo tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris 2009

Kjersti Annesdatter Skomsvold og Eivind Hofstad Evjemo er tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris 2009. Skomsvold mottar prisen for sin roman ”Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” (Oktober), mens Evjemo mottar prisen for romanen ”Vekk meg hvis jeg sovner” (Cappelen Damm). Les mer om tildelingen her. Mer om debutantprisen og tidligere vinnere her.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2009 utdelt

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble fredag 12. mars delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt. Les mer på Norsk Barnebokinstitutts nettsider og se oversikt over prisvinnerne under

Kritikerprisen 2009 til Espedal og Parr

Tomas Espedal er tildelt Kritikerprisen for beste voksenbok 2009 for romanen Imot kunsten (notatbøkene), Gyldendal.
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2009 er tildelt Maria Parr for Tonje Glimmerdal, Samlaget. NORLA gratulerer!
Les juryens tildelingstaler her.

Knausgårds Min kamp 1-3 kåret til årets bok av Morgenbladets lesere

Bind I i seks-bindsprosjektet vant Brageprisen for beste roman i 2009, og er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Boken er så langt solgt til 7 land. Mer om Knausgård her.

Ragdes ”Berlinerpoplene” roses i Frankrike

Anne B. Ragdes romansuksess ”Berlinerpoplene” utkom i Frankrike i høst, og boken har fått strålende omtale i fransk presse.

Norsk / Bjørnsonstipendet til Jan Roar Leikvoll

Bjørnsonstipendet til Jan Roar Leikvoll

Leikvoll mottok stipendet under årets Bjørnsonfestival og NORLA gratulerer! I begrunnelsen fra Det litterære Råd i Forfatterforeningen heter det blant annet; "Slik spelar romanane til Jan Roar Leikvoll på mørker og lys, gru og kanskje ein flik av håp, og dei gjer det med eit insisterande alvor som vekkjer lesaren".
Leikvoll debuterte i 2008 med 'Eit vintereventyr', og i 2010 kom oppfølgeren 'Fiolinane'. Les mer om tildelingen og om forfatteren.

Del på Facebook