Debug

NORLA
Norwegian Literature Abroad,
Fiction and Non-Fiction

P.O. Box 1414 Vika
NO-0115 Oslo
Tel: +47 23 08 41 00
Fax: +47 23 08 41 01

Visiting address:
Observatoriegaten 1B, 3rd fl.

Visit NORLA on Facebook

E-mail:

Nyheter

NORLA gratulerer de åtte norske forfatterne og illustratørene som er nominert til Astrid Lindgrens Minnepris

Kandidatene til ALMA-prisen 2015, verdens største internasjonale barne- og ungdomslitteraturpris, ble offentliggjort under bokmessen i Frankfurt. 197 kandidater fra 16 land ble nominert. De norske nominerte er:

Forfatter Tor Åge Bringsværd
Forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus
Forfatter Harald Rosenløw Eeg
Forfatter Marit Kaldhol
Illustratør Gry Moursund
Forfatter og illustratør Lisa Aisato N’jie Solberg
Illustratør Øyvind Torseter

NORLA gratulerer Hanne Ørstavik med rumensk litteraturpris

Hanne Ørstavik deltok nylig på Transylvania Internasjonale Litteraturfestival i Romania. Forlaget Oktober melder om at hun der mottok årets festivalpris for den kritikerroste romanen Kjærlighet, som utkom på rumensk i 2012 på forlaget Univers, oversatt av Aurora Kanbar med oversettelsesstøtte fra NORLA. Romanen utkom i Norge i 1997, og har fått svært god mottagelse både her hjemme og i utlandet. Rettighetene er solgt til hele 15 land.

Se oppslag og bilder fra prisutdelingen i avisen Transilvania reporter her.

Knut Ødegård tildelt prestisjetung serbisk poesipris

Knut Ødegård mottok nylig den Internasjonale Poesiprisen ved den 39. internasjonale Poesifestivalen i Smederevo, og NORLA gratulerer!
I tillegg til prisen mottok også Ødegård nøkkelen til Smederevo by.

I følge den norske ambassaden i Serbia har Knut Ødegårds verker blitt oversatt til mer enn 30 språk, og han er den mest oversatte nålevende norske poeten.
Da Ødegård selv ble spurt om hva han selv tror er bakgrunnen for at han har blitt oversatt til så mange språk, svarte han at «Jeg skriver om det som er felles for mennesker, verden rundt. Det lokale blir universelt om du tar det langt nok».

Les mer om Knut Ødegård og pristildelingen (på engelsk) her.

Les mer om Ødegård her.

Nominerte til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014

Under barne- og ungdomsbokmessen i Bologna ble de tretten nominerte til årets pris kunngjort. NORLA gratulerer de nominerte fra Norge!

Gro Dahle
og Kaia Linnea Dahle Nyhus (ill.)
Krigen
Cappelen Damm, 2013

Håkon Øvreås
og Øyvind Torseter (ill.)
Brune
Gyldendal, 2013

Norsk billedbok vinner Bologna Ragazzi Award

'Halens historie' av Yulia Horst og Daria Rychkova (ill.) er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok - om halens historie. Nå har den vunnet Bologna Ragazzi Award, en av verdens mest prestisjetunge bildebokpriser. Boken gikk til topps i kategorien Opera Prima (debutantprisen) og NORLA gratulerer!

Øyvind Rimbereid får Gyldendalprisen 2013

Gyldendalprisen 2013 er tildelt Øyvind Rimbereid og NORLA gratulerer! Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 400.000 kroner som deles ut årlig til et særlig betydelig forfatterskap, uavhengig av forlagstilknytning.

Vinnerne av Kritikerprisene 2013 kåret

NORLA gratulerer vinnerne av kritikerprisene for beste voksenbok, barne- og ungdomsbok, oversettelse og sakprosabok for voksne for året 2013.

Ny fransk pris til barneboken om fossilet IDA

NORLA gratulerer Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen med tildelingen av Prix de littérature jeunesse l’échappée lecture for "Ida", en illustrert fagbok for barn som også har blitt kritikerrost i en rekke norske medier.
Prisen er opprettet av biblioteket i Nièvre, og boken ble stemt frem av mer enn 3800 unge lesere, til en delt førsteplass med "Sandulven" av Åsa Lind og Violaine Leroy.

Boken er oversatt av Jean-Baptiste Coursaud, og utgitt av Albin Michelle Jeunesse med oversettelses-støtte og produksjonsstøtte fra NORLA. Kort tid etter utgivelsen ble boken tildelt "Les Prix La Science se Livre, catégorie adolescents".
Les mer om pristildelingen her.

Mer info om den franske utgaven av boken her.

Les mer om "Ida" her.

Bjørn Ingvaldsen får Skolebibliotekarforeningens Litteraturpris 2014

Skolebibliotekarforeningens Litteraturpris 2014 er tildelt Bjørn Ingvaldsen og NORLA gratulerer!
Ingvaldsen får prisen for sitt allsidige forfatterskap for barn og unge lesere. Han har siden 2011 vært leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

Les mer om Bjørn Ingvaldsen

Mer om prisen og tidligere prisvinnere her

De nominerte til Rivertonprisen 2014

De fem nominerte til Rivertonprisen 2013 ble avslørt under åpningen av Krimfestivalen i Oslo. Prisen skal gå til forfatteren av årets beste kriminallitterære arbeid og de nominerte for er:

Jo Nesbø for 'Politi'

Sidsel Dalen for romanen '21 dager'

Nikolaj Frobenius for romanen 'Mørke grener'

Gard Sveen for debutromanen 'Den siste pilgrimmen'

Roar Sørensen for 'Smertens Aveny'

Les mer om Rivertonprisen og se tidligere vinnere her

Knausgård kortlistet til to prestisjetunge litteraturpriser

Karl Ove Knausgård er kortlistet til den prestisjetunge internasjonale litteraturprisen International IMPAC Dublin Literary Award. I tillegg er han kortlistet til the Independent Foreign Fiction Prize. NORLA gratulerer!
Det er de britiske utgivelsene av henholdsvis 'Min Kamp 1' og 'Min Kamp 2' som er kortlistet. Bøkene er oversatt av Don Bartlett og utgitt av Harvill Secker med oversettelses-støtte fra NORLA.

Les mer om International IMPAC Dublin Literary Award

Og mer om Independent Foreign Fiction Prize

Alt om Knausgård finner du på oktober.no og på The Knausgaardian.

Nesbø topper New York Times bestselgerliste

Jo Nesbøs 'Kakkerlakkene', bok nummer to i Harry Hole-serien, gikk nylig rett inn på førsteplass på New York Times’ bestselgerliste. Jo Nesbøs internasjonale agent Tor Jonasson sier at dette er historisk. – Dette er første gang Nesbø topper det som er den mest prestisjefylte bestselgerlisten for bøker i hele verden, sier han til NRK.no.
Nesbø har flere ganger tidligere vært representert på den amerikanske bestselgerlisten. Boka «Politi» gikk rett inn på 6. plass på listen til The New York Times da den ble lansert i november.

Les hele saken på nrk.no
Les mer om Jo Nesbø
Les mer om Kakkerlakkene

Oslo Bokfestival arrangeres 12.- 13. september

Oslos store bokfest frister med det beste bok-Norge har å by på akkurat nå. I tillegg kommer også mange internasjonale forfattere. I fjor satte festivalen ny rekord med 130 000 besøkende på 250 arrangementer. Arrangørerne håper på enda flere deltagere og arrangementer i år!

Se det rikholdige festivalprogrammet på festivalens hjemmesider.

Ønsker du å delta som frivillig kan du melde deg her.

Osloprisen 2013 til Eline Lund Fjæren

NORLA gratulerer Eline Lund Fjæren med Osloprisen 2013 - Årets Litteratur. Lund Fjæren får prisen for sin debutroman 'Ung jente, voksen mann' (Oktober, 2013). Osloprisen er gratisavisen Natt&Dags årlige kåring av byens viktigste, mest bemerkelsesverdige og dedikerte meningsbærere og kulturaktører.

Les mer om Osloprisen 2013

Les mer om romanen
'Ung jente, voksen mann'

Og de nominerte til litteraturkritikerprisene 2013 er...:

Norsk kritikerlag har offentliggjort navnene på de nominerte til Kritikerprisene 2013.
Den 6. mars deles det ut kritikerpriser for beste voksenbok, barne- og ungdomsbok, oversettelse og sakprosabok for voksne for året 2013.

Agnes Ravatn tildelt P2-lytternes romanpris 2014

NORLA gratulerer Agnes Ravatn med P2-lytternes romanpris 2014 for romanen 'Fugletribunalet'.

- Man skal kanskje ikke vekte priser mot hverandre. Men denne er er spesiell fordi det er leserne, og ikke profesjonelle kritikere og andre forfattere som bestemmer hvem som vinner. Og det er leserne jeg primært skriver for, sier Ravatn i et intervju på dagbladet.no.

Les mer om boken her

Og se tidligere prisvinnere

Kortliste-nominerte til Bokbloggerprisen er publisert!

Bokbloggerprisen deles ut for første gang i 2014 til bøker som er utgitt på norsk av norske forfattere i 2013. Det skal stemmes i to kategorier: Årets roman (inkludert krim) og Åpen kategori (alle andre sjangre). Prisen er uavhengig.
Bokbloggerprisen er nominert og stemt fram av norske bokbloggere. Prisen går til norske forfattere, og tanken er å skape et større engasjement for norsk litteratur blant bokbloggere.

Se kortprisen under

Tom Egeland er tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2013

NORLA gratulerer Tom Egeland som er tildelt Mads Wiel Nygaards legat for sitt forfatterskap. Legatet tildeles en norsk skjønnlitterær forfatter. Prisen er en anerkjennelse av et kvalifisert forfatterskap og skal være en oppmuntring og inspirasjon i det videre arbeidet. Den tildeles etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Legatet er på kr 50 000.

Les mer om Tom Egeland her

Les mer om pristildelingen her

NORLAs kåseri-konkurranse 2013

NORLA arrangerte vinteren 2012-13 en kåserikonkurranse blant oversettere av norsk litteratur. Konkurransen var en opptakt til festivalen Oversatte dager, som gikk av stabelen, for andre gang i historien, på Litteraturhuset i Oslo i februar-mars 2013.
De to vinnerne av konkurransen var polske Karolina Drozdowska med sitt kåseri 'Mitt liv på en norsk bondegård på 1800-tallet: en kritisk studie' og franske Aude Pasquier med kåseriet 'Oversettelse av barnebøker: den rene barneleken?'.

Oversetterbloggen kan du nå lese de to vinnerkåseriene og også åtte andre kåserier som alle ble fremført av oversetterne under Oversatte dager 2013.
God fornøyelse!

Aschehougs debutantstipend 2013 til Roskva Koritzinsky

NORLA gratulerer Roskva Koritzinsky med Aschehougs debutantpris for novellesamlingen 'Her inne et sted'. Aschehougs debutantstipend går til norske skjønnlitterære debutanter etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Prisen er på kr 30 000.

Les mer om Roskva Koritzinsky her

Les mer om pristildelingen her

Teskjekjerringprisen 2013 til Svein og Egil Nyhus

NORLA gratulerer tvilling-brødrene Svein og Egil Nyhus med Teskjekjerringprisen 2013. Prisen ble delt ut under åpningsforetillingen i Prøysenåret 2014.

Klikk her for å se brødrene tegne sine takksigelser under prisutdelingen.

Les mer om de kreative brødrene her.

Mer om Teskjekjerringprisen.

Alt om Prøysenåret 2014 finner du her.

Offensiv norsk satsning på digitalisering av bøker

Nasjonalbiblioteket tilbyr gjennom bokhylla.no brukere med norske IP-adresser tilgang til mer enn 100.000 digitaliserte bøker. Biblioteket har som mål å digitalisere hele samlingen sin. Bøkene er riktignok kun tilgjengelige for brukere med norsk IP-adresse (og de nyeste må i dag leses på biblioteket), men selve ideen, prosjektet, vekker stor internasjonal oppmerksomhet.
Les Nasjonalbibliotekets digitaliseringsstrategi her.

Og se omtalen saken får i ledende aviser verden over her.

To nordmenn berømmes i internasjonal kåring av fjorårets beste billedbøker

Øyvind Torseters billedbok 'Hullet' er rangert som nr tre på Brainpickings liste over de 13 beste illustrerte barnebøkene/billedbøkene for barn fra 2013. Stein Erik Lundes billedbok 'Eg kan ikkje sove no', illustrert av nettopp Øyvind Torseter er rangert som nr 13 på listen. Andre forfattere på listen er blant annet Mark Twain og Maurice Sendak.

Les omtalene fra Brainpickings - med oppslag fra de engelske utgavene - her.

Nominerte til Kulturdepartementets barnebokpriser

NORLA gratulerer de nominerte til Kulturdepartementets barnebokpriser. Prisene i syv ulike kategorier vil deles ut av kulturminister Torhild Widwey på Nasjonalbiblioteket i Oslo torsdag 6. mars.

Se alle de nominerte bøkene

NORLA gratulerer Dramatikerforbundet med 75-årsjubileum

I forbindelse med jubileet er det kåret en 'Norsk dramakanon' over høydepunktene i norsk dramatikk i det drøye hundreåret mellom Henrik Ibsens siste skuespill og Jon Fosses første.
Jubileet feires med en storslått festforestilling på Dramatikkens hus lørdag 14. desember, hvor utdrag av de utvalgte kanoniserte tekstene blir presentert.

En fagjury nedsatt av Dramatikkens hus har kåret følgende ti teatertekster til 'Norsk dramakanon':

Wenche-Britt Hagabakken tildelt Språklig samlings litteraturpris 2013

NORLA gratulerer Wenche-Britt Hagabakken med tildelingen av Språklig samlings litteraturpris 2013! Prisen deles i år ut for 42.gang, og gis til en forfatter/skribent som bruker et folkelig, radikalt bokmål. Prispengene på 25.000 kroner er renter av Tomas Refsdals litteraturfond.

Les mer om forfatteren og prisen her

Spennende kortliste til P2-lytternes Romanpris 2013

P2-lytternes Romanpris er en skjønnlitterær pris som utdeles årlig av radiokanalen NRK P2. Prisen utdeles ved konsensus mellom seks påmeldte, litteraturinteresserte lyttere som diskuterer seg fram til resultatet i et radioprogram. Lytterjuryen skal plukke vinnerboken blant seks bøker utgitt siste år, utvalgt av en fagjury med fem medlemmer.

Høvring og Espedal nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014

NORLA gratulerer Mona Høvring og Tomas Espedal med nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris 2014. Høvring er nominert for sin roman 'Camillas lange netter' og Espedal er nominert for sin roman 'Bergeners'.

Prisvinneren kunngjøres under prisgallaen i Stockholm sent i oktober 2014. Prisen følges av en sjekk på DKK 350.000.

Les mer om Mona Høvring her

Les mer om Tomas Espedal her

Les mer om Nordisk råds litteraturpris og se alle nominerte her

Se også mer på nrk.no

Gjev pris til Jan Kjærstad

NORLA gratulerer Jan Kjærstad med tildelingen av Det Norske Akademiets pris til minne om Thorleif Dahl. Prisen er en påskjønnelse for fremragende skjønnlitterært eller faglitterært forfatterskap på riksmål. Kjærstad er i høst aktuell med artikkel- og essaysamlingen "Menneskets vidde".

Les mer om Jan Kjærstad her

Mer om prisen og tidligere vinnere her

NORLA gratulerer Cecilie Enger med årets Bokhandlerpris for romanen Mors gaver

Bokhandlerprisen ble overrakt forfatteren av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle ansatte i norsk bokhandel.

Cecilie Enger (1963) har utgitt syv romaner og en barnebok. Enger er tildelt Amalie Skram-prisen og har vært nominert til Brageprisen. Romanen 'Himmelstormeren' ble i 2007 kåret til årets bok i Klassekampen.

Les mer om Cecilie Enger her.

Mer om Bokhandlerprisen og se tidligere vinnere her.

Brageprisvinnerne 2013 kåret

Årets Brageprisutdeling gikk av stabelen i går, og NORLA vil overrekke sine varmeste gratulasjoner til vinnerne. Årets prisvinnere er:

Ruth Lillegraven:
Urd
(Skjønnlitteratur)

Brynjulf Jung Tjønn:
Så vakker du er
(Barne- og ungdomsbøker)

Steffen Kverneland:
Munch
(Sakprosa)

Yann de Caprona:
Norsk etymologisk ordbok
(Åpen klasse – Faktabøker for voksne)

Folkebiblioteket
(Hedersprisen)

Les juryens begrunnelser her

Mer om Brageprisen og tidligere vinnere her

Maria Parrs 'Vaffelhjarte' høster strålende omtale i Storbritannia

Maria Parrs prisbelønte debutroman 'Vaffelhjarte' ble nylig lansert i London, og boken har allerede rukket å begeistre britiske lesere. Les to av omtalene her og her.

'Vaffelhjarte' er oversatt til engelsk av Guy Puzey og utgis i Storbritannia av Walker Books med oversettelsesstøtte fra NORLA. Boken er så langt utgitt, eller under utgivelse, i 20 land.

Les mer om Maria Parrs bok her.

Og mer om bokens eventyrlige suksess i utlandet her.

Langlisten til P2-lytternes Romanpris 2013 er klar!

P2-lytternes Romanpris er en skjønnlitterær pris som utdeles årlig av radiokanalen NRK P2. Prisen utdeles ved konsensus mellom seks påmeldte, litteraturinteresserte lyttere som diskuterer seg fram til resultatet i et radioprogram. Lytterjuryen skal plukke vinnerboken blant seks bøker utgitt siste år, utvalgt av en fagjury med fem medlemmer.

Nesbø og Knausgård nominert til IMPAC-prisen 2014

De engelske utgavene av Jo Nesbøs 'Gjenferd' (Phantom) og Karl Ove Knausgårds 'Min kamp. Første bok' (A Death in the Family. My Struggle) er på den såkalte longlisten til en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser, IMPAC-prisen 2014. NORLA gratulerer! Den anerkjente oversetteren Don Bartlett har stått for oversettelsen av begge bøkene.

Se hele longlisten her

Les mer på dagbladet.no

Åtte norske forfattere nominert til Astrid Lindgrens minnepris 2014

NORLA gratulerer de åtte norske forfatterne og illustratørene som er nominert til verdens største internasjonale barne- og ungdomslitteraturpris, Astrid Lindgrens minnepris (ALMA-prisen) 2014.
De norske nominerte er:

Gro Dahle
Harald Rosenløw Eeg
Fam Ekman
Endre Lund Eriksen
Gry Moursund
Svein Nyhus
Bjørn Sortland
Øyvind Torseter

NORLA gratulerer de nominerte til Ungdommens kritikerpris 2013

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, og det er elever i videregående opplæring som kårer vinneren.
Kritikerlagets nominasjonsjury har valgt ut det de mener er de åtte beste norske skjønnlitterære bøkene fra 2013. Disse leses nå av syv klasser fra videregående skoler rundt om i Norge. Og 13. mars 2014 kårer elevene en vinner.

Se de nominerte bøkene og les juryens begrunnelser her

Les mer om Ungdommens kritikerpris her

Doblougprisen 2013 til Karin Moe og Torgeir Rebolledo Pedersen

NORLA gratulerer Karin Moe og Torgeir Rebolledo Pedersen med årets Dolougpris, som ble overrakt under åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.
I juryen satt Liv Bliksrud, Per Thomas Andersen og Mona Høvring.

Les mer om prisen og se tidligere vinnere her

NORLA gratulerer de nominerte til årets Bokhandlerpris

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Det er i år stemt på over 60 ulike titler.
Bokhandlerprisen deles ut i Oslo 26. november.

Se listen over de nominerte her

Suksess for Vidar Sundstøl i USA

Etter at Vidar Sundstøl fikk Rivertonprisen for "Drømmenes land" i 2008 har hans Minnesota-trilogi blitt solgt til en rekke europeiske land. Først nå lanseres verket i USA, der handlingen i den kritikerroste krimserien foregår.
"Historien er langt fra ferdig, men den har skapt en verden – i fortid og i nåtid – som jeg knapt kan vente på å gå tilbake til," skriver Katherine A. Powers i Washington Post etter å ha lest første bind i trilogien.

Positive anmeldelser har også kommet i New York Times og andre toneangivende aviser. Forlaget bekrefter at lanseringen har vært en stor suksess.

Erlend Loe feirer 20 år som forfatter

Erlend Loe (f.1969) feirer i år 20-årsjubileum som forfatter, og Cappelen Damm markerer begivenheten med flere nyutgivelser av romanene hans i pocket-form. Loe er kjent for sin særegne skrivestil, ofte omtalt som naivistisk, med innslag av humor og underfundigheter, som har fenget lesere i alle aldre gjennom de siste par tiårene.
Siden han debuterte med romanen «Tatt av kvinnen» i 1993, har han skrevet et tyvetalls romaner og barnebøker, i tillegg til at han også har skrevet et par gjendiktninger og flere filmmanus. Med «Naiv. Super.» (1996) slo Loe igjennom internasjonalt, og siden da har rettighetene til bøkene hans blitt solgt til hele 38 land!

Her kan du se omslagene til Loes bøker utgitt i utlandet siden 2011 med oversettelsesstøtte fra NORLA.

Norsk matkunstner og forfatter populær også i utlandet

Matkunstneren Ida Skivenes står bak boken 'Leik med maten'. Hun er meget populær i både inn- og utland og har mer enn 160.000 følgere på Instagram (som @IdaFrosk). Nylig ble Skivenes presentert på tysk tv og du kan se intervjuet her.

'Leik med maten' har fått begeistret mottagelse i Norge, og en engelsk utgave av boken lanseres 15. oktober. I tillegg er rettigheter solgt for oversettelse til både nederlandsk og fransk.

Les mer om boken her - og utenlandssalg her.
Besøk forfatterens blogg.
Eller se matkunsten hennes på Instagram.

Lillehammer vil bli Unescos sjuende litteraturby

En prosjektgruppe jobber for å gi Lillehammer litteraturbystatus på linje med Dublin, Edinburgh og Reykjavik.
"Lillehammer er en av de viktigste litteraturbyene i Norden og vi ser muligheter for å gjøre oss mer kjent og å bli bedre", sier Marit Borkenhagen, sjef for Norsk litteraturfestival og leder for prosjektgruppen som jobber med litteraturbyplanene.
Les mer

Ingvild H. Rishøi er årets vinner av P.O. Enquists pris, og NORLA gratulerer!

Den svenske litteraturprisen ble stiftet på Enquists 70-årsdag, og skal gå til en yngre europeisk forfatter som er «på vei ut i Europa».

I juryens begrunnelse heter det: «Ingvild Hedemann Rishøis noveller beriker sjangeren. Hennes store menneskekunnskap og fine balanse mellom empati og lydhørhet gjør at hun kommer tett innpå karakterene sine. Resultatet er både hjerteskjærende og melankolsk - men ofte med glimt i øyet. En virkelig original og særpreget forfatterstemme.»

Trond Andreassen er NORLAs nye styreleder

Generalsekretær i NFF og faglitterær forfatter Trond Andreassen er valgt til ny styreleder i NORLA og han er den første forfatter fra den faglitterære side som bekler dette vervet.
NORLA ser fram til samarbeidet med Trond Andreassen om spennende satsinger og nye mål for norsk litteraturs nedslag i utlandet.

Lars Mæhle tildelt Bokhandelens barnebokstipend

Lars Mæhle er tildelt Bokhandelens barnebokstipend og NORLA gratulerer. I sin begrunnelse sier juryen blant annet: 'Lars Mæhle er ein godt etablert forfattar med fleire spanande og fengjande prosjekt i mange ulike sjangrar og han har så langt i forfattarskapet vist ein stigande formkurve. Bøkene hans blir berre betre og betre og han når stadig fleire barn og unge.'

Sultprisen 2013 til Eirik Ingebrigtsen

Eirik Ingebrigtsen tildelt Sultprisen 2013 for sitt forfatterskap og NORLA gratuøerer! Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr. 200.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap, uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. I juryens begrunnelse het det blant annet at:
"Vinneren av Sultprisen 2013 skildrer på en fremragende måte menneskers avhengighet av hverandre, på tvers av generasjonene … denne prosaforfatteren er noe for seg selv».
Les hele pristalen her

Nominasjonene til ARKs barnebokpriser klare

NORLA gratulerer de fem forfatterne som er nominert til ARKs barnebokpris 2013:

Heidi Linde 'Pym Pettersons mislykka brevvenn' (Gyldendal - les mer)
Tom Egeland 'Katakombens hemmelighet' (Aschehoug - les mer)
Lars Joachim Grimstad 'Barna som forsvant' (Aschehoug - les mer)
Tonje Tornes 'Kire 1: Hulder' (Gyldendal - les mer)
Arne Svingen 'Fluesommer' (Gyldendal - les mer)

Bjørnsonstipendet til Eivind Hofstad Evjemo

Eivind Hofstad Evjemo (f. 1983) er tildelt Bjørnsonstipendet 2013 og NORLA gratulerer! For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) mottok Eivind Hofstad Evjemo Tarjei Vesaas' debutantpris. For sin andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) mottok han Ungdommens kritikerpris og UT-Awards for "Årets bok" og "Årets trønderske forfatter".

Thorvald Steens 'Løvehjerte' erobrer arabiske land

Thorvald Steens kritikerroste roman 'Løvehjerte' har nylig mottatt svært gode kritikker i blant annet Egypt, Saudi Arabia og Tunis. Boken ble lansert av forlaget Nawafez Society under den internasjonale bokmessen i Kairo tidligere i år, sammen med Steens skuespill 'Ørkenstormer' (skrevet med Tariq Ali).

Den saudiarabiske avisen Al Bilad skriver at boken "er spesielt viktig å lese for den arabiske borger. Særlig i lys av dagens turbulente periode, populært kalt den arabiske våren."

Erlend Loe er vinner av Aschehougprisen 2013

NORLA gratulerer Erlend Loe med Aschehougprisen 2013. Prisen gis årlig til en forfatter uavhengig av forlag, og juryen består av medlemmer i Norsk kritikerlag. Les juryens tildelingstale her

Les mer om Erlend Loe her

Se også utenlandske bokomslag til Loes bøker som er oversatt med støtte fra NORLA (siden 2011) her

Norsk tegneseriebok bestselger i USA

Den norske tegneserieskaperen John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason, er populær også i utlandet. Nå har den siste boka hans, "Savnet katt", nådd fjerdeplass på New York Times' bestselgerliste for innbundne tegneseriebøker.

Les hele saken på dagbladet.no

Mer om "Savnet katt' her

Karin Fossum tildelt Amalie Skram-prisen 2013

Vinneren av årets Amalie Skram-pris er Karin Fossum og NORLA gratulerer!
I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Karin Fossum tildeles Amalie Skram-prisen for sin store evne til å skildre mennesker slik at leseren ser, forstår, føler med og blir klokere."

Les mer om Amalie Skram-prisen her

Mer om Karin Fossum her

Forfatteren Sarita Skagnes med lytterrekord i Sverige

Sarita Skagnes var i sommer gjest i Sveriges Radios populære program 'Sommer i P1'. Over en million lyttere hørte programmet da det gikk på direkten, noe som er ny rekord.
Hør programmet her

Skagnes' selvbiografiske debutbok 'Bare en datter' (2007) er oversatt til svensk av Sigrun Carlèn Slottner og utgitt på Bokförlaget Norlén & Slottner med oversettelsesstøtte fra NORLA. NORLA har også støttet oversettelse av boken til engelsk og singhalesisk.
Mer om boken her

Les mer om Sarita Skagnes

Krimfestivalen i Oslo en av verdens ti beste krimfestivaler

Den britiske avisen The Guardian har kåret verdens ti beste krimfestivaler, og Krimfestivalen i Oslo er med!
Krimfestivalen har vært en overveldende suksess fra oppstarten i mars 2012. Festivalen har presentert kremen av norske og nordiske forfattere, men også mange svært fornøyde engelske og amerikanske forfattere har deltatt. Neste festival braker løs i Oslo 6.-8. mars 2014.

Les mer på Krimfestivalens nettsider

Se listen over verdens ti beste krimfestivaler her

Marit Kaldhol nominert til gjev tysk ungdomsbokpris

Marit Kaldhols roman 'Søkeord: ayotzintli' er nominert til Deutscher Jugendliteratur Preis i klassen Preis der jugendjury, og NORLA gratulerer!
På tysk har boken fått tittelen 'Allein unter Schildkroeten'. Oversetter er Maike Dörries og boken er utgitt av forlaget Mixtvision med oversettelsesstøtte fra NORLA.

Kaldhols har tidligere vunnet nettopp Deutscher Jugendliteratur Preis for sin barnebokdebut 'Farvel, Rune' ('Abschied von Rune') fra 1986.

Les mer om nominasjonen her

Les mer om boken her

Ros til Åshild Kanstad Johnsens KUBBE i Tyskland

'Kubbe lager museum' er nylig utkommet i Tyskland hos forlaget Onkel & Onkel. Boken har fått en entusiastisk anmeldelse i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Anmelderen fremhever særlig det lekne språket og også hvordan bokens tekst og illustrasjoner sømløst utfyller hverandre.
Les hele anmeldelsen her

Boken har også begeistret anmelderen i Der Spiegel

Les mer om alle KUBBE-bøkene her

Prisnominasjoner til Johan Harstad

Johan Harstads ungdomsroman 'Darlah (172 timer på månen)' er nominert til en fransk pris i kategorien Beste ungdomsroman. Kåringen finner sted i november under bokmessen Salon du Livre de Jeunesse i Montreuil. Boken er også nominert til Prix Utopiales, i kategorien for beste science fiction roman for barn og unge - som deles ut 2. november.

I tillegg er 'Darlah' på den såkalte shortlisten til Young Adult Library Services Association of ALA (YALSA) 2013 Teens Top Ten i USA. NORLA gratulerer!

Mer om nominasjonene her og her.

Mer om boken her

Fransk litterær pris til Halfdan Freihow

Halfdan Freihow er tildelt den franske litterær prisen Le Prix Charles Brisset de la psychiatrie og NORLA gratulerer!
Prisen deles ut til en forfatter som gjennom et litterært verk fremstiller en psykiatrisk lidelse på en folkelig måte. Freihow får prisen for sin bok "Kjære Gabriel" som er oversatt til mer enn 20 språk, mange av disse med oversettelsesstøtte fra NORLA.

Les mer om "Kjære Gabriel" her

Mer om pristildelingen her

Om selve prisen og tidligere vinnere her

Ovasjoner til Knausgårds 'Min kamp. Andre bok' i USA

Karl Ove Knausgårds 'Min kamp. Andre bok' (engelsk tittel: 'A Man in Love') er nettopp utkommet i USA til flotte kritikker i amerikansk presse. Tidligere denne måneden trykket det prestisjetunge tidsskriftet The New Yorker et to-siders utdrag av boken med en introduksjon skrevet av den legendariske kritikeren James Wood. Dette er tredje gang Wood skriver svært positivt om Knausgårds Min kamp-bøker i dette tidsskriftet.

Ble norskoversetter ved en lykkelig tilfeldighet

Teaterviter og oversetter Karolína Stehlíkova fra Tsjekkia var nylig på studieopphold i Norge med stipend fra NORLA, i forbindelse med at hun oversetter Ivo de Figueiredos biografi om Henrik lbsen.
Hun har også oversatt mange norske dramatikere til tsjekkisk.

Les mer om hvordan hun ble norskoversetter på Dramatikerforbundets nettsider.

Ola Bauer roses i Danmark

Ola Bauers roman 'Hestehodetåken', som utkom i 1992 her hjemme, er nylig utkommet i Danmark på forlaget Batzer. Romanen får fantastiske kritikker i dansk presse, og både Politiken.dk og Berlingske gir boka 5 stjerner.
'Hestehodetåken' er oversatt av Jannie Jensen og Arild Batzer, og utgitt med oversettelsesstøtte fra Nordisk Ministerråd (administrert av NORLA).

Glassnøkkelen 2013 til Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst er tildelt Glassnøkkelen 2013 for sin bok "Jakthundene" og NORLA gratulerer!
Prisen deles ut årlig av Det skandinaviske kriminalselskapet for det beste kriminallitterære verk i Norden. Prisen består foruten diplom, heder og ære, også av en glassnøkkel. Prisen ble første gang utdelt i 1992, da til Henning Mankell. Blant tidligere norske vinnere er Karin Fossum og Jo Nesbø.

Begeistring for Saabye Christensen i Danmark

Lars Saabye Christensens roman 'Sluk' får strålende anmeldelser i Danmarks største aviser. Berlingske Tidende, Politiken og Information tar alle frem høye terningkast og sine beste superlativer.
Boken er oversatt til dansk av Ellen Boen og utgis av C & K Forlag med oversettelsesstøtte fra Nordisk Ministerråd (administrert av NORLA).

Nesbø gir drahjelp til andre norske forfattere

I forbindelse med utgivelsen av 'Politi', Jo Nesbøs tiende bok om krimhelten Harry Hole, er bl.a. NORLAs direktør Margit Walsø intervjuet av nrk.no. Hun mener Jo Nesbøs store suksess har gjort at flere norske forfattere blir oversatt til engelsk.

Les hele saken på nrk.no

Nominasjoner til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

De nominerte til Nordisk råds nyopprettede barne- og ungdomslitteraturpris ble nylig offentliggjort. NORLA gratulerer de nominerte fra Norge:

Aina Basso: 'Inn i elden' (Samlaget, 2012)
og Inga H. Sætre: 'Fallteknikk' (Cappelen Damm, 2011)

og fra det samiske språkområdet:

Signe Iversen og Sissel Horndal (ill.): 'Mánugánda ja Heike' (Idut forlag).

Les mer om alle de nominerte her.

Britiske ovasjoner for Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds "Min kamp. Andre bok" (engelsk tittel: "A Man in Love") ble nylig lansert i Storbritannia, og straks står USA for tur. Boken har allerede fått svært gode anmeldelser i The Guardian, The Observer og The Wall Street Journal. Oversettelsen er ved Don Bartlett, og boken er utgitt i Storbritannia av Harvill Secker, med oversettelsesstøtte fra NORLA. Forlag i USA er Archipelago Books.

Strålende svenske anmeldelser til Erika Fatland

Erika Fatlands bok "Året utan sommar" får panegyriske anmeldelser i svenske medier og gikk rett inn på niende plass (første uke) på adlibris.se side over bestselgende prosabøker. Boken er oversatt til svensk av Cajsa Mitchell og utgis av Norstedts. Boken er også utkommet på tysk og nederlandsk, og utgis på dansk i løpet av sommeren.

Les de svenske anmeldelsene her under fanen 'Recensioner & artiklar'

Mer om boken her

Simen Ekern gjør suksess i Danmark

Hans Bragepris-vinnende bok om Roma er oversatt til dansk og får terningkast 6 i Nordjyske Stiftstidende.
Av Bogsyn omtales den som 'et stykke bogligt, begavet håndværk', og der berømmes også bokens 'journalistik og et sprogligt niveau, der sjældent ses i bøger om byer'.

Enda en strålende dansk anmeldelse her

Norsk kraftsentrum i Romania

NRKs Dagsrevyen viste nylig en flott reportasje om professor og oversetter Sanda Tomescu, som har skapt et kraftsenter for norsk språk og litteratur i Romania. Hun underviser i dag hele 120 studenter i norsk ved Universitetet i Cluj!

Se mer på NRK.no

Svenske barns yndlingsbok er norsk!

'Bukkene Bruse på Badeland' av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund ble på Verdens bokdag 2013 kåret til årets beste bildebok i Sverige - og NORLA gratulerer!
Boken er oversatt til svensk av Pija Lindenbaum og utgitt av Lilla Piratförlaget med oversettelsesstøtte fra NORLA. Boken er også utgitt i Danmark på forlaget Rosinante & Co.

Mer om kåringen

Mer om boken

Skomsvold på shortlisten til IMPAC DUBLIN Award

NORLA gratulerer Kjersti Annesdatter Skomsvold med en plass på den gjeve såkalte shortlisten til The 2013 International IMPAC DUBLIN Literary Award. Skomsvold er nominert med sin kritikerbejublede debutroman 'Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg'. Boken er oversatt til engelsk av Kerri A. Pierce, og utgitt av Dalkey Archive Press med oversettelsesstøtte fra NORLA. Boken er så langt oversatt eller under oversettelse til 20 språk.
Les mer om boken her

Og om utenlandssalgene her

Og se hele shortlisten for årets IMPAC-pris her

Rekordmange norske barnebøker til utlandet

Nrk.no melder at 2012 ble et rekordår for eksport av norske barne- og ungdomstitler til utlandet, med i alt 186 titler. Også NORLAs bevilgninger av oversettelsesstøtte til barne/ungdomsbøker satte ny rekord i fjor, med 82 bevilgninger.

Les mer om hvilke barne/ungdomsbøker som eksporteres og hvorfor på nrk.no

Se innslag fra Dagsrevyen 2.4. her

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2012

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2012 ble nylig utdelt av kulturminister Hadia Tajik.
NORLA gratulerer de åtte forfatterne, illustratørene, tegneserieskaperne og oversetteren, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. Det ble delt ut priser for totalt 295 000 kroner. Vinnerne er:

Gyldendalprisen 2012 til Per Petterson

Per Petterson er tildelt den prestisjefylte litteraturprisen Gyldendalprisen 2012 for sitt forfatterskap og NORLA gratulerer! Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 400.000 kroner som deles ut til forfatterskap uavhengig av forlagstilknytning. Den skal gå til særlig betydelige forfatterskap. Prisen skal tildeles skjønnlitterære forfatterskap.

Se juryens begrunnelse under

Thomas Enger nominert til nyopprettet krimpris i Storbritannia

Thomas Engers bok 'Fantomsmerte' ('Pierced') er på shortlisten for en ny skandinavisk krimpris som deles ut for første gang i år, The Petrona Award. Andre nominerte er Arnaldur Indridason, Liza Marklund, Leif G W Persson. Prisen vil bli utdelt på CrimeFest-krimfestivalen 30. mai - 2. juni. Engers serie om Henning Juul er nå utgitt i 23 land og er blitt en stor salgssuksess i bl.a. Tyskland og Danmark.

Tiina Nunnally utnevnt til ridder av Den Kongelige Norske Fortjenstorden

Oversetter Tiina Nunnally er av H.M. Kongen utnevnt til ridder for sitt fortjenstfulle virke for norsk litteratur i USA.


Ordenen ble overrakt av ambassadør Wegger Chr. Strømmen ved den norske ambassaden i Washington D.C. under en lunsj til ære for Nunnally 1. mars. NORLA var stolte over å få være til stede under seremonien, og gratulerer hjerteligst!

Wera Sæther tildelt Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris 2012

Forfatter og fotograf Wera Sæther er tildelt Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris 2012 og NORLA gratulerer!

Les mer om prisvinneren og tildelingen her.
På Forfatterforeningens nettsider finnes også et utvalg artikler skrevet av prisvinneren.

Tarjei Vesaas Debutantpris til Peter Franziskus Strassegger

Strassegger er tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris 2102 for romanen 'Stasia' og NORLA gratulerer!
Les mer om tildelingen her
og om romanen her.

Kritikerprisene 2012 utdelt

NORLA gratulerer forfatterne tildelt Kritikerprisene 2012:

Beste skjønnlitterære voksenbok:
Vigdis Hjorth 'Leve posthornet!' (Cappelen Damm). Les mer.

Beste sakprosabok for voksne: Aage Storm Borchgrevink
'En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya' (Gyldendal).
Les mer.

Beste barne/ungdomsbok:
Kari Stai 'Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake' (Samlaget). Les mer.

P2s Romanpris 2013 til Pedro Carmona-Alvarez

NORLA gratulerer Pedro Carmona-Alvarez med P2s Romanpris 2013 for romanen 'Og været skiftet og det ble sommer og så videre'.

Les mer om prisen her
og om romanen her.

Endre Lund Eriksen er tildelt Teskjekjerringprisen 2012

Teskjekjerringprisen 2012 ble nylig tildelt Endre Lund Eriksen, og NORLA gratulerer! Eriksen er særlig kjent for en rekke barne- og ungdomsbøker, som 'Pitbull-Terje', 'Alvin Pang' og 'Monstrene i Dunderly', men han skriver også bøker for voksne.

Mona Høvring tildelt Språklig samlings litteraturpris 2012

Mona Høvring er tildelt Språklig samlings litteraturpris for 2012, og NORLA gratulerer.
Prisjuryen sier blant annet:
«Meir Høvring! Meir Høvring! Kva er det som gjer at lesarane vil ha meir? Kritikarar viser til samanhengen mellom bøkene, altså, ho er gjenkjenneleg. Samtidig peikar lesarane på kreativiteten og det overraskande i tekstane.

Godt nytt språkår 2013!

Språkåret 2013 skal bli ei raus feiring av språklege skilnader og mangfald i Noreg.
Språkåret er eit sjølvstendig prosjekt som er organisert under Nynorsk Kultursentrum, med statsstøtte frå Kulturdepartementet.

Les meir

Luce Hinsch er tildelt Den kongelige norske fortjenstorden

Oversetter Luce Hinsch ble nylig slått til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for fortjenstfullt virke for fremme av norsk litteratur og kultur i Frankrike. NORLA gratulerer!
Les utdrag fra NORLAs direktør Margit Walsøs tale under

Riksmålsforbundets litteraturpris 2012 utdelt

Terje Holtet Larsen er tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2012 for romanen 'Dilettanten' og NORLA gratulerer!

Les mer om utdelingen her
Og mer om boken her

Nederlandsk oversetterpris til Marianne Molenaar

Marianne Molenaar er tildelt den nederlandske oversetterprisen Amy-van-Marken-prisen for sin oversettelse av Karl Ove Knausgårds 'Min kamp 1'. NORLA gratulerer!
Prisen tildeles hvert annet år til en oversetter fra nordiske språk, og gis for en fremragende oversettelse av et enkeltverk eller eventuelt for en oversettergjerning av særdeles høy kvalitet.

Les mer (på nederlandsk)

ARKs barnebokpris 2012 til Tina Trovik

ARKs barnebokpris 2012 er tildelt debutanten Tina Trovik og NORLA gratulerer. Hele 10.000 barn fra hele Norge har vært med på å stemme frem hennes bok 'Samuel Sekel og flukten fra Paris' som den beste barneboken i år.

Les mer

Nominerte til Nordisk Råds Litteraturpris 2013

Til Nordisk råds litteraturpris 2013 er følgende to norske verk nominert av de nasjonale medlemmene i bedømmelseskomiteen for Nordisk råds litteraturpris:

Nils-Øivind Haagensen:
'God morgen og god natt', Dikt, Forlaget Oktober, 2012. Les mer

Ole Robert Sunde:
'Krigen var min families historie', Roman, Gyldendal, 2012. Les mer

Se alle de nominerte her

Årets Bragepriser er utdelt

NORLA gratulerer vinnerne av Brageprisen 2012:

Hedersprisen: Knut Faldbakken.
Barne- og ungdomsbøker: Kari Stai for 'Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake'.
Åpen klasse ungdomsbøker: Linn T. Sunne for 'Lille Ekorn'.
Sakprosa: Torbjørn Færøvik for 'Maos rike. En lidelseshistorie'.
Skjønnlitteratur: Lars Amund Vaage for 'Syngja'.

Les mer om prisvinnerne her

Knausgård på topplister i Storbritannia

Karl Ove Knausgårds 'Min kamp. Første bok' er på to litterære topplister i Storbritannia denne uken. Det er den prestisjetunge The Guardian og søndagsavisen The Observer som har trykket «Books of the Year 2012»-lister, og boken får svært rosende omtale.

Bokhandlerprisen 2012 til Per Petterson

Per Petterson er tildelt årets Bokhandlerpris for sin roman 'Jeg nekter'. Dette er andre gang Petterson mottar Bokhandlerprisen, forrige gang var i 2003 for boken 'Ut å stjæle hester'. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.
Les mer

Norske romaner nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2013

Tre flotte romaner av norske forfattere er med på den såkalte longlisten til the International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Vi krysser fingrene for Kjersti Annesdatter Skomsvold, Tomas Espedal og Roy Jacobsen!
Les mer

Fransk begeistring from Espedals roman 'Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv'

Boken er nylig utgitt av det velrennomerte forlaget Actes Sud i Arles, oversatt til fransk av Terje Sinding. Kritikeren i Le Figaro Magazine skriver: "Dette er en hymne til friheten, et revolusjonerende manifest. En bok som ryster, forfrisker

Nominasjonene klare til Ungdommens kritikerpris

NORLA gratulerer de nominerte til Ungdommens kritikerpris 2012/13. Ni klasser fra videregående skoler over hele landet (i alt 200 elever) vil nå lese og vurdere de åtte nominerte bøkene. I mars samles de på Litteraturhuset i Oslo for å dele ut Ungdommens kritikerpris til vinneren.

Les mer

Ny nordisk pris for barne- og ungdomslitteraturen

Nordisk råd har vedtatt å opprette en helt ny pris for barne- og ungdomslitteratur. Prisen deles ut første gang i 2013 og er uavhengig av Nordisk råds prestisjefylte litteraturpris.

Les mer

Nominasjonene til årets Bragepris er klare

NORLA gratulerer de nominerte forfatterne. Brageprisen 2012 deles ut 28. november i hver av genrene skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker, og 'åpen klasse' som i år er ungdomsbøker.

Les juryens begrunnelser her

Æresprisen 'Den gylne revolver' tildelt Varg Veum

For første gang i historien har Rivertonklubben tildelt sin ærespris 'Den gylne revolver' til en fiktiv person.
NORLA gratulerer både Varg Veum og ikke minst forfatteren av de populære bøkene om ham, nemlig Gunnar Staalesen.

Les mer om tildelingen her
Og besøk Varg Veums hjemmesider her

Pettersons 'Det er greit for meg' ukens bok hos Oprah

Per Pettersons roman 'Det er greit for meg' er ukens bok hos Oprah, samme uke som den lanseres i USA. Boken utgis av Graywolf Press og er oversatt av Don Bartlett, med oversettelsesstøtte fra NORLA.
Les mer her

Boken har også fått strålende anmeldelser i Storbritannia, Tyskland og Danmark. Les mer

Norges største kulturpriser utdelt

Jan Erik Vold og oversetterne Kari og Kjell Risvik er tildelt Anders Jahres Kulturpris 2012. De hedres for sine fremragende innsatser for litteraturen. Gjennom nyskapende forfatterkunst, vidtrekkende oversettelsesarbeid av aller høyeste kvalitet og en imponerende formidlingsvirksomhet, har prisvinnerne satt sitt preg på den norske litterære kulturen gjennom flere tiår.

I samråd med prisutvalget har vinnerne utpekt hver sin vinner av Anders Jahres pris for yngre kunstnere, forfatteren Kaja Scherven Mollerin og oversetteren Cristina Gomez Baggethun. Gomez Baggethun mottok NORLAs oversetterpris i 2009.

Ragnar Hovland tildelt Aschehougprisen 2012

Aschehougprisen er en forlagsuavhengig ærespris som utdeles etter innstilling av styret i Norsk Litteraturkritikerlag. Ragnar Hovland mottar årets pris for hele sitt rike forfatterskap, og NORLA gratulerer.

Les juryens tildelingstale her

Stig Sæterbakkens minnepris utdelt for første gang

Mette Karlsvik er tildelt Stig Sæterbakkens minnepris og NORLA gratulerer. Den skjønnlitterære minneprisen gis til en 2-4 boks forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter.
Les mer

Merethe Lindstrøm tildelt Amalie Skram-prisen 2012

Amalie Skram-prisen 2012 er tildelt Merethe Lindstrøm og NORLA gratulerer! Lindstrøm har tidligere i år fått både Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris for sin siste roman 'Dager i stillhetens historie'.

Les mer

Sultprisen 2012 til Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi mottok nylig Sultprisen 2012 og NORLA gratulerer! Sultprisen utdeles årlig til et yngre, eminent forfatterskap, og utdelingen gjøres av styret for Gyldendals Legat.
Les mer

'Min kamp' på topp 10-liste i The Guardian

Karl Ove Knausgårds 'Min kamp. Første bok' figurerer denne uka i en av The Guardians ti på topp-lister. Der utpekes huset til Knausgårds far som et av «de ti beste hjemmene i litteraturen» («Top 10 best homes in literature»). De øvrige ni bøkene består av gamle og moderne klassikere som 'Great Expectations' av Charles Dickens og 'Wuthering Heights'. Litteraturkritiker Stuart Evers begrunner valget slik:

Anne Holt nominert til den amerikanske krimprisen Shamus Award 2012

Anne Holts kriminalroman '1222' er nominert til Shamus Award 2012, en amerikansk pris som tildeles årets beste innbundne detektivroman. Shamus Award deles ut av forfatterforeningen Private Eye Writers of America (PWA) for å hedre fremragende arbeid i 'Private Eye'-sjangeren.

Tysk bokdesignpris til biografi om Thor Heyerdahl

Biografien om Thor Heyerdahl, skrevet av Ragnar Kvam jr., er kåret til en av de 25 vakreste bøkene i 2012 av den tyske stiftelsen Buchkunst.
Boka er oversatt av Karl-Ludwig Wetzig og utgitt av mare verlag med oversettelsesstøtte fra NORLA.

Stian Hole tildelt den italienske Premio Andersen-prisen

Stian Hole har vunnet den italienske prisen Premio Andersen for sin billedbok 'Garmanns sommer' og NORLA gratulerer!
For denne boken har Hole tidligere mottatt både BolognaRagazzi Award 2007 og Deutscher Jugendliteraturpreis 2010.

UPrisen tildelt Terje Torkildsen

Terje Torkildsen er tildelt UPrisen 2011 - prisen for årets ungdomsbok - for 'Dystopia III' og NORLA gratulerer!
Her kan du lese juryens begrunnelse.
Mer om forfatteren og 'Dystopia III' her og mer om UPrisen her

Doblougprisen til Roy Jacobsen og Ellen Einan

Under åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer ble Roy Jacobsen og Ellen Einan hedret med årets norske Doblougpris, og NORLA gratulerer!

Les mer om tildelingen her og om Doblougprisen her

Jørgen Norheim tildelt Samlagsprisen 2012

Jørgen Norheim er vinneren av Samlagsprisen 2012 og NORLA gratulerer! Norheim får prisen for underholdende og tankevekkende romaner i utpreget europeisk stil, i følge juryen. Forfatteren er tidligere nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for bøkene sine.

Les mer om pristildelingen

Merethe Lindstrøm etterspurt

Etter at Merethe Lindstrøm mottok Nordisk Råds litteraturpris i slutten av mars, har interessen for romanen 'Dager i stillhetens historie' gått i været. Boken har nå et samlet opplag på 20.000 eksemplarer og har solgt seg rett inn på bestselgerlistene. Romanen har vært blant de 15 mest solgte skjønnlitterære bøkene i åtte sammenhengende uker. Romanen er også solgt til USA, Storbritannia, Danmark, Færøyene og Island.

Om tabuemner i norsk barne- og ungdomslitteratur

I forbindelse med det polske tverrfaglige prosjektet "Taboo in children's art" i høst var det stor oppmerksomhet rundt skandinavisk barnekultur. NORLAs rådgiver for barne- og ungdomsbøker, Dina Roll-Hansen, ble invitert for å holde et fordrag om hvordan litteratur om kontroversielle emner reiser ut i verden. Foredraget kan nå leses på nettsidene til Norsk Barnebokinstitutt

Kulturdepartementets priser for beste barne- og ungdomsbøker 2011

Kulturminister Anniken Huitfeldt delte nylig ut Kulturdepartementets priser for beste barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2011. Prisene går til ni forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. NORLA gratulerer vinnerne!

Les alt om vinnerne og prisene her

Ungdommens kritikerpris til Sæterbakkens siste roman

Stig Sæterbakkens roman 'Gjennom natten' er tildelt Ungdommens kritikerpris. I juryens uttalelse het det blant annet:
”Vinneren av Ungdommens kritikerpris i år er en bok som skildrer alt fra den bunnløse sorgen og den store forelskelsen, til de minste detaljer, med stor presisjon. Boken tar en med storm, og forfatteren har valgt hvert ord med omhu; det virker som at de er håndplukket og perfekt plassert.

Les mer om prisen her

Mer om 'Gjennom natten' her

Årets Kritikerpriser delt ut

NORLA gratulerer Merethe Lindstrøm med Kritikerprisen for beste voksenbok ('Dager i stillhetens historie'), og Karin Kinge Lindmoe med kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok ('Etterpå varer så lenge')!

Les mer om utdelingen her

Mer om 'Dager i stillhetens historie' her

Mer om 'Etterpå varer så lenge' her

Karius og Baktus på spansk (teater) i jubilumsåret

Thorbjørn Egners klassiker 'Karius og Baktus' er utkommet på hele 22 språk, men så langt ikke på spansk. I jubileumsåret for Egners fødsel kommer allikevel de to tanntrollene endelig til Spania, i en teateroppsetning på den årlige Europeiske barneteatermessen (FETEN) i Gijon. Oppsetningen er valgt ut blant over 600 kandidater og kommer sannsynligvis også på turné over hele Spania. Den spanske oversettelsen av Egners tekst er ved Line Eldholm i samarbeid med Gonzalo Gonzalez Laguna. NORLA har støttet prosjektet med promosjonsstøtte.

Teskjekjerringprisen 2011 til Iben Sandemose

Forfatter og billedkunstner Iben Sandemose er tildelt Teskjekjerringprisen 2011 og NORLA gratulerer!
Teskjekjerringprisen er opprettet til ære for Alf Prøysen og gis for fremragende innsats med spesielt fokus mot barn innenfor musikk, visekunst eller diktning.
Les juryens begrunnelse under

Norlis debutantpris 2011 til Jørgen Brekke

Jørgen Brekke er tildelt 'Norlis debutantpris 2011' for romanen 'Nådens omkrets'. Vinneren er kåret gjennom en avstemning blant ansatte i bokhandlerkjeden Norli som stemmer frem sin favoritt fra 'Månedens debutanter', som igjen er valgt ut av en jury oppnevnt av Norsk kritikerlag.

Ros til Per Pettersons femte utgivelse i Storbritannia

Det britiske forlaget Harvill Secker utga nylig den femte av Per Pettersons bøker på engelsk. Denne gang er det romanen 'Det er greit for meg' som mottar strålende kritikker i prestisjetunge aviser. Boken er oversatt av Don Bartlett og utgivelsen har mottatt oversettelsesstøtte fra NORLA.

Norske tegneserier utgitt på fransk

En flott samling norske tegneserie-striper av mange ulike forfattere er nettopp utkommet på fransk, i et samarbeid mellom den norske ambassaden i Paris og de norske forlagene No Comprendo Press og Jippi forlag.

Les mer her

Sverre Knudsen tildelt Riksmålsprisen for barne- og ungdomslitteratur

Sverre Knudsen mottar prisen for sin ungdomsroman 'Aarons maskin', som også var nominert til Brageprisen. NORLA gratulerer!
Les forfatterens takketale her

Norge feirer at det er 100 år siden Thorbjørn Egner ble født

Egners bøker, tegninger og viser har påvirket flere generasjoner både i Norge og i utlandet. Det er planlagt mange aktiviteter, også i utlandet, i forbindelse med jubileet!
Les mer her

Gullalder for norske barnebøker

Klassekampen hadde nylig en flott artikkel om norske barne/ungdomsbøkers ferd til utlandet. NORLA har hatt en voldsom økning i antall søknader om - og bevilgninger av - oversettelsesstøtte til barne- og ungdomsbøker de siste årene og gleder oss over utviklingen.

Les hele artikkelen her

Kjartan Fløgstads 'Grense Jakobselv' hylles i Frankrike

Kjartan Fløgstads roman 'Grense Jakobselv' er nylig lansert i Frankrike, utgitt av Edition Stock. Boken er oversatt av Céline Romand-Monnier og oversettelsen er støttet av NORLA: Den franske utgivelsen har fått tittelen 'Des Hommes Ordinaires' (Vanlige menn) og har allerede fått en grundig og begeistret anmeldelse i den toneangivende og populære søndagsavisen Journal du Dimanche.

Anne Holts '1222' på Edgar Awards shortlist for beste kriminalroman

Anne Holts '1222' er en av fem bøker på den såkalte shortlisten til den prestisjetunge Edgar Awards for beste kriminalroman. Bak prisen står foreningen Mystery Writers of America, og prisvinneren kunngjøres 26. april.
Anne Holts bok er oversatt til engelsk av Marlaine Delargy, og utgitt av Schribner og Simon & Schuster.
Les mer om de nominerte til Edgar Awards her

Aschehougs debutantstipend 2011 til Demian Vitanza

Demian Vitanza er tildelt Aschehougs debutantstipend 2011 og NORLA gratulerer!
Stipendiet går til en norsk skjønnlitterær debutant etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Vitanza får stipendet for sin kritikerroste roman 'Urak'.

Les mer om tildelingen her
Mer om romanen 'Urak' her

Kurt Aust får Mads Wiel Nygaards legat 2011

NORLA gratulerer Kurt Aust med Mads Wiel Nygaards legat for 2011!
Prisen er en anerkjennelse av et kvalifisert forfatterskap, og skal være en oppmuntring og inspirasjon i det videre arbeidet. Den tildeles etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse.
Les mer om pristildelingen her
Mer om Kurt Aust her

Ingvild Rishøi tildelt Språklig samlings litteraturpris for 2011

Ingvild Rishøi tildelt Språklig samlings litteraturpris for 2011 og NORLA gratulerer!
Rishøi får prisen for sitt folkelige og radikale bokmål i intense noveller som tematiserer tap og smerte, ofte opplevd gjennom barneøyne. Juryen legger vekt på at hennes varierte litterære og språklige grep gir intense leseopplevelser.
Mer om pristidelingen her
Mer om Ingvild Rishøis noveller og barnebøker

Nikolaj Frobenius tildelt Jean Monnet prisen for unge europeere 2011

Nikolaj Frobenius er for sin roman 'Jeg skal vise dere frykten' tildelt den franske prisen Jean Monnet prisen for unge europeere 2011 (Prix Jean Monnet des Jeunes Européens). Kandidater til prisen nomineres av 500 elever fra videregående skoler i hele Frankrike, og disse velger også en jury.
Romanen om Edgar Allan Poe er Frobenius’ fjerde utgivelse i Frankrike hos det anerkjente franske forlaget Actes Sud. 'Jeg skal vise dere frykten' er utgitt i mange land og har høstet fine kritikker i bl.a. Danmark, Finland, Spania og Italia.
Mer om boken her

Bokvennen kåret til årets kulturtidsskrift i Norden

Bokvennen Litterært Magasin er tildelt prisen Årets kulturtidsskrift i Norden. Det er de nordiske tidsskriftforeningene som sammen deler ut prisen og det er de nasjonale vinnerne av prisen Årets tidsskrift som nomineres.
I desember slipper Bokvennen et ekstra tykt temanummer om Bibelen.
Les juryens begrunnelse her
Mer om Bokvennen her

Petterson og Nesbø i prestisjefylt selskap

Per Pettersons 'Jeg forbanner tidens elv' og Jo Nesbøs 'Snømannen' er begge med på den såkalte langlisten til International IMPAC Dublin Literary Award. Petterson er nominert for tredje gang. Han vant den prestisjefylte IMPAC-prisen i 2007 for 'Ut og stjæle hester'. Han ble også nominert for romanen 'Til Sibir'.
International IMPAC Dublin Literary Award deles årlig ut til en roman som er blitt publisert på engelsk. Les mer

Maria Parr tildelt årets kulturpris i Vanylven

Forfatteren Maria Parr er tildelt årets kulturpris i hjemkommunen Vanylven og NORLA gratulerer.
Maria Parr debuterte med 'Vaffelhjarte' i 2005 og for den påfølgende boka 'Tonje Glimmerdal' fikk hun både Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikerprisen. Denne høstens visning av NRKs dramatisering av 'Vaffelhjarte' har blitt en stor suksess. I tillegg er begge bøkene utgitt eller under utgivelse til en rekke land.
Les mer om prisen her

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes tildelt Språkprisen 2011

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes er tildelt Språkprisen 2011 - for fremragende bruk av henholdsvis nynorsk og bokmål i sakprosa. NORLA gratulerer!
Språkprisen er Språkrådets pris for norsk språk i sakprosa. Vinnerne får 50 000 kroner, et trykk av Kjell Nupen og et diplom hver.
Les mer her

Ingvild Holvik er tildelt Blixprisen 2011

Ingvild Holvik er tildelt Blixprisen 2011 og NORLA gratulerer!
Blixprisen er en litterær pris som årlig deles ut av litteraturselskapet Det Norske Samlaget til 'ein framifrå nordnorsk forfattar som skriv på nynorsk'. Ingvild Holvik debuterte i 2010 med romanen 'Lykkefeltet' og Blixprisens jury kaller Holvik "ein heilstøpt forfattar alt i debuten".

Les mer her

Arne Lygre med suksess i Paris

Forfatteren og dramatikeren Arne Lygre har for tiden stor suksess i Paris med skuespillet 'Jeg forsvinner'. Stykket hadde urpremiere 4. november på hovedscenen til La Colline Théâtre National i Paris, i regi av teatersjef Stéphane Braunschweig. Det anerkjente ukemagasinet Télérama gir oppsetningen en fantastisk anmeldelse og skriver blant annet at Arne Lygres strenge form utnytter teaterets kraft og muligheter på en fascinerende måte. Stykket spilles hver dag frem til 9. desember. Teatertidsskriftet Outre Scene har i sitt nyeste nummer viet hele bladet til Lygres forfatterskap. Les mer

Europeisk designpris til norsk arkitekturbok

Den prestisjetunge designprisen iF Design Award er tildelt boken 'Betongoverflater', som er utgitt i samarbeid mellom Gyldendal Akademisk og byggutengrenser.no. Boken er en arbeids- og inspirasjonsbok for arkitekt- og betongbransjen, designet av firmaet Laboremus.

Foreningen !les tildelt Askeladdprisen 2012

Foreningen !les er tildelt Askeladdprisen 2012. Askeladdprisen er IBBY Norges ærespris, og deles ut hvert annet år til enkeltpersoner, grupper eller institusjoner «som gjennom virksomhet av kritisk, teoretisk, kunstnerisk eller praktisk karakter har bidratt til fremme av god barne- og ungdomslitteratur.»

Les mer om pristildelingen her

Ni norske forfattere og illustratører nominert til Astrid Lindgren-prisen 2012

Hele ni norske forfattere og illustratører er nominert til Astrid Lindgren-prisen 2012 (ALMA-prisen), verdens største barne- og ungdomslitteratur-pris. Vi gratulerer Gro Dahle og Svein Nyhus (nominert sammen), Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Stian Hole, Ragnar Hovland, Gry Moursund, Bjørn Sortland og Øyvind Torseter. Vinneren kunngjøres 20. mars 2012.

Se oversikt over alle nominerte her

Suksess for Helene Uris 'Kjerringer'

Filmrettighetene til Helene Uris roman 'Kjerringer' er solgt til filmselskapet 4 1/2, som ser frem til å lage film av denne sprelske romanen. Rettighetene er solgt for utgivelse av romanen i Sverige og Danmark. Det svenske forlaget Norstedt vil gjerne presentere Uri på neste års Bok & Bibliotek-messe i Göteborg, som skal ha fokus på nordisk litteratur.

Helene Uris forfatterskap er oversatt til hele 16 språk og Uris forrige roman 'Den rettferdige' har nylig mottatt fine kritikker i Sverige og Frankrike. Se sitater under

Fritdjof Nansen 150 år!

Fridtjof Nansen ble født 10. oktober 1861, altså for 150 år siden. Mange arrangementer og markeringer finner sted i både innland og utland i anledning Nansen-året. NORLA bidrar i form av oversettelsesstøtte til flere av Nansens bøker som utgis på andre språk i år:

Bok-bazar i Lviv mot bok-Børs i London

Ukrainas viktigste bokmesse gikk av stabelen i midten av september i Lviv. I år var norsk litteratur godt synlig: Erlend Loe var æresgjest, to norske russisk-oversettere fikk to ukers intensiv videreutdanning i ukrainsk, tre norske lyrikere deltok og NORLA sendte en representant. Dina Roll-Hansen fra NORLA ble intervjuet i det ukrainske nettmagasinet Narodna Pravda. Leser du ukrainsk finner du intervjuet her (eller forsøk Google translate)

Pen Center USAs oversetterpris til Fosse-oversetter

Oversetteren Damion Searls er tildelt PEN Center USAs oversetterpris - Literary Translation Award - 2011 og NORLA gratulerer! Searls får prisen for sin oversettelse av Jon Fosses 'Det er Alis', utgitt av Dalkey Archive Press med oversettelsesstøtte fra NORLA. Les mer om pristildelingen her og om boken her.

Ny, norsk nettside om bøker for og med ungdom

Nettsiden http://ungdomsbøker.no/ ble lansert under Oslo Bokfestival og er resultatet av et samarbeid mellom ulike norske forlag som gir ut ungdomsbøker. Sidene skal være et diskusjonsforum der unge kan diskutere bøker, lesing, forfattere og alt annet som har med bøker å gjøre. ungdomsbøker.no finnes såklart også på Facebook.

Bokhandelens forfatterstipend til Kristin Ribe

Kristin Ribe ble tildelt Bokhandelens forfatterstipend på 200.000 kroner under åpningen av Oslo Bokfestival. NORLA gratulerer! Les mer om tildelingen her og om Kristin Ribe her

Bokhandelens barnebokstipend til Lisa Aisato

Lisa Aisato er tildelt Bokhandelens barnebokstipend på 40.000 kroner.
'Hun viser at bøker for barn slett ikke trenger være preget av enkle løsninger. Aisato er en original forfatter som lager kvalitetsbøker for små barn, bøker som også voksne kan ha stor glede av', heter det i begrunnelsen fra Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres (NBUs) litterære råd. Mer om tildelingen her og om Lisa Aisato her

Bjørnsonstipendet til Jan Roar Leikvoll

Leikvoll mottok stipendet under årets Bjørnsonfestival og NORLA gratulerer! I begrunnelsen fra Det litterære Råd i Forfatterforeningen heter det blant annet; "Slik spelar romanane til Jan Roar Leikvoll på mørker og lys, gru og kanskje ein flik av håp, og dei gjer det med eit insisterande alvor som vekkjer lesaren".
Leikvoll debuterte i 2008 med 'Eit vintereventyr', og i 2010 kom oppfølgeren 'Fiolinane'. Les mer om tildelingen og om forfatteren.

Amalie Skram-prisen til Tove Nilsen

Tove Nilsen er tildelt Amalie Skram-prisen 2011 og NORLA gratulerer! I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Tove Nilsens engasjement for de svakeste i samfunnet, hennes forståelse og medfølelse for dem som faller utenfor og hennes overbærenhet med alt det menneskelige er forbilledlig. At litteratur kan lindre, trøste og bygge opp er blitt veldig tydelig den siste tiden."
Les mer

Bjørn Sortland tildelt Aschehougprisen 2011

Aschehougprisen 2011 er tildelt Bjørn Sortland og NORLA gratulerer! Prisen er en årlig ærespris som siden 1972 er tildelt norske forfattere uavhengig av hvilket forlag de er tilknyttet.
Bjørn Sortlands bøker er solgt til nærmere 20 land, og i 1996 vant han, sammen med illustratøren Lars Elling, den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av «Raudt, blått og litt gult».
Les mer om pristildelingen og om forfatteren.

Sultprisen 2011 til Gaute Heivoll

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 200.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap. Årets pris går til Gaute Heivoll, og NORLA gratulerer! Les mer om pristildelingen her
Heivolls Brageprisvinnende roman 'Før jeg brenner ned' (2010) er så langt solgt til 15 land. Les mer her

Norsk debutroman vekker begeistring i utlandet

Nina E. Grøntvedts romandebut 'Hei, det er meg!' er nå solgt til fem land og utgis på tysk allerede i høst. Boken oversettes av Gabriele Haefs og oversettelsen er støttet fra NORLA.
Den Bragepris-nominerte boka vakte stor interesse under barnebokmessen i Bologna, og høster nå lovord fra begeistrede forleggere i utlandet. En fortsettelse er ventet til neste år.
Les mer her og se forlagets bokomtale her

Bjørn Ouslands billedbok 'Prins Bisk' til 1500 indiske biblioteker

Bjørn Ouslands billedbok 'Prins Bisk' utkom i fjor på hindi (oversatt av Arundhati Deosthale og Inger Randi Rognøy) som en av flere norske barnebøker utgitt på indiske A & A Publishing med støtte fra NORLA.

Nå er boken valgt ut for innkjøp til 1500 biblioteker i 6 indiske delstater.

'Regines bok' utgis på flere verdensspråk

17 år gamle Regine Stokke startet bloggen ”Face your fear” da hun fikk diagnosen akutt leukemi høsten 2008.
Bloggen fikk etter hvert enorm oppslutning av folk i alle aldre. Både Regine selv og bloggerne ønsket at innleggene skulle resultere i en bok. ”Regines bok” utkom i april 2010, mindre enn et halvår etter Regines bortgang og er så langt trykket i 50 000 eksemplarer og fortsatt å finne på bestselgerlistene.
Nå har i alt 7 utenlandske forlag sikret seg rettighetene til boken, som oppelves som et viktig og universelt dokument om en ung jentes tanker – om liv og død.

Fransk begeistring for Anne B. Ragde

Anne B. Ragdes roman 'Zona Frigida' har fått svært gode kritikker i fransk presse. Boken utgis av forlaget Balland, og mottagelsen av både denne og Ragdes populære Neshov-triologi (Berlinerpoplene, Eremittkrepsene og Ligge i grønne enger) har vært så god at forlaget nylig også sikret seg rettighetene til debutboken 'En tiger for en engel'. I september utkommer også 'Arsenikktårnet' i franske bokhandler. Les mer her

Flotte tyske anmeldelser av Per Petterson

Tyske anmeldere liker Per Pettersons roman 'Det er greit for meg' som nylig utkom på Hanser Verlag oversatt av Ina Kronenberger. Anmelderen i Frankfurter Allgemeine Zeitung takker Petterson og oversetter Ina Kronenberger for 'lesning som varer lenger enn sesongen', også med bøker som 'Ut og stjæle hester' og 'I kjølvannet'.

Les anmeldelsene i Welt, Kurier, Deutschlandradio og Frankfurter Allgemeine.
Mer om Per Petterson i utlandet her

Lars Amund Vaage tildelt Melsomprisen 2011

Lars Amund Vaage er tildelt Melsomprisen 2011 for sin siste roman 'Skuggen og dronninga'. Prisen går hvert år til en forfatter eller oversetter som har gitt ut litteratur som 'efter sitt innhold kan egne sig til folkelæsning og masseutbredelse'. Melsomprisen er den største prisen for nynorsk litteratur og er i dag på 40.000 kroner. Les mer her

”Å skrive en roman er som å være dirigent og samtidig spille alle instrumentene selv” (Lars Saabye Christensen)

De som leser russisk finner på nettstedet Open Space et intervju med Saabye Christensen som ble gjort før sommeren da flere russiske journalister besøkte Oslo. Les hele intervjuet her

"Om den sosialistiske litteratursentrismen" – Et russisk blikk på norsk litteraturpolitikk

I mai var fire russiske journalister i Norge på invitasjon fra NORLA og den norske ambassaden i Moskva.
I en artikkel (på russisk) skildrer en av journalistene innkjøpsordningen, normalkontrakter og momsfritak. Han er ingen tilhenger av statlig inngripen i kulturlivet, men synes likevel norsk kulturpolitikk har mye for seg. Likevel er dette, akk, så utopisk for dagens Russland. Les hele artikkelen på russisk her.

Stor arabisk interesse for Hamsuns 'Sult'

Knut Hamsuns roman 'Sult' er nylig utgitt på arabisk i Egypt. NRKs Kulturnytt har intervjuet de to oversetterne Sherin Wahab og Randa Hakim, som forteller at boken helt tydelig har truffet en nerve i forbindelse med vårens hendelser i Egypt og andre arabiske land. Boken er oversatt med støtte fra NORLA. Hør det spennende intervjuet her.

Jon Fosse til Grotten

Forfatter og dramatiker Jon Fosse flytter inn i statens æresbolig Grotten. Fosse er den europeiske dramatikeren som er mest spilt i sin samtid, hans stykker er fremført i 900 oppsetninger over hele verden. Fosse er en allsidig forfatter som har gitt ut arbeider i mange forskjellige litterære genre. Han er oversatt til over 40 språk og har mottatt en lang rekke priser i både inn- og utland. Les mer her

Brit Bildøen er tildelt Samlagsprisen 2011

Samlagsprisen 2011 tildelt Brit Bildøen. Bildøen debuterte i 1991 og har i år 20 års jubileum som forfatter. Prisen er på kr 50 000 og deles ut av Litteraturselskapet Det Norske Samlaget.
Juryen la i sin tildeling vekt på det stilsikre, komplekse og utfordrande i Bildøens rikholdige forfattarskap. Les mer her

Nynorsk litteraturpris 2010 tildelt Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvolls 'Fiolinane' er kåret til den beste boken på nynorsk i 2010. Det er Noregs Mållag, Det Norske Teatret og Det Norske Samlaget som hvert år deler ut en pris for den beste boka på nynorsk eller dialekt. Les mer om tildelingen og boken her

Chris Tvedt tildelt Rivertonprisen 2010

Chris Tvedt er tildelt Rivertonprisen 2010 for sin bok 'Dødens sirkel'. Les mer om pristildelingen her og om boken som så langt er solgt til tre språk her.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2010 er tildelt åtte forfattere, illustratører og oversettere, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. Se oversikt over vinnerne her

Debutantprisen "Trollkrittet" til Cecilie Treimo

Norske Barne- og Ungdomsboksforfatteres nye debutantpris "Trollkrittet" er tildelt Cecile Treimo for boka 'Løpe baklengs'. Les mer om boken og tildelingen her

Herbjørg Wassmo hedret med fransk orden

Herbjørg Wassmo er slått til ridder av den franske ordenen 'Chevalier de l’ordre des Arts et Lettres'. Tildelingen av ordenen fant sted under årets bokmesse Salon du Livre i Paris. Les mer her

Tarjei Vesaas' Debutantpris 2011 til Helga Flatland

Tarjei Vesaas' Debutantpris for 2011 er tildelt debutromanen 'Bli hvis du kan. Reis hvis du må' av Helga Flatland. For boken har Flatland også mottatt Ungdommens kritikerpris 2010 og Aschehougs debutantstipend 2010. Les mer om tildelingen her og om boken her

Gyldendalprisen 2010 til Vigdis Hjorth

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 300 000 kroner, som hvert år hedrer et betydelig norsk forfatterskap. I sin tale til årets prisvinner, Vigdis Hjort, sa Tom Egil Hverven: "Vi snakker om en forfatter som har satt mye på spill, som har våget mye. Og gitt mye. Det er på tide å gi noe tilbake." Les mer her

Fosses 'Andvake' nominert til ny nederlandsk litteraturpris

Jon Fosses 'Andvake', oversatt til nederlandsk av Marianne Molenaar, er nominert til den nyopprettede litteraturprisen de Europese Literatuurprijs. Prisen er et initiativ av Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, ukeavisa De Groene Amsterdammer og Athenaeum Boekhandel, og har som formål å fokusere på det mangefoldige romantilbudet fra de forskjellige europeiske land utenom den angloamerikanske eller hollandske litteraturen.

Norske dikt underveis - i Paris

I anledning av bokmessen Salon du Livre i Paris arrangerer poesifestivalen Le Printemps des Poètes i samarbeid med RATP (det offentlig transportselskapet i Paris) en utstilling med 16 montere med nordisk poesi på metrostasjonen Saint-Germain-des-Près. På stasjonen kan man lese dikt av Tone Hødnebø, Øyvind Rimbereid, Torild Wardenær og Hanne Bramness, og utstillingen varer fra 25. januar til begynnelsen av april. Les mer om festivalen og utstillingen her.

Per Petterson igjen nominert til Independent Foreign Fiction Prize

Per Pettersons roman 'Ut å stjæle hester' vant i 2006 the Independent Foreign Fiction Prize. Nå er hans roman 'Jeg forbanner tidens elv', oversatt av Charlotte Barslund, igjen nominert.

Prestisjetung israelsk oversetterpris til Dana Caspi

Oversetteren Dana Caspi er tildelt det israelske kulturminsteriets pris for litterær nyskapning innen oversettelse. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av Kjell Askildsens bok 'Thomas Fs siste nedtegnelser til almenheten'. I juryens begrunnelse heter det:

Fransk ros til Erik Fosnes Hansens 'Løvekvinnen'

Erik Fosnes Hansens prisvinnende roman 'Løvekvinnen' (2006) er nettopp utkommet i Frankrike, og har fått strålende anmeldelser.
Toneangivende franske aviser og tidsskrifter beskriver romanen som full av vitalitet og en mesterlig skildring.

Nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010

Kulturdepartementet foretar årlig en premiering av årets beste barne- og ungdomsbokutgivelser. Norsk barnebokinstitutt er ansvarlig for jury og prisutdeling. For bokåret 2010 er til sammen 21 forfattere, illustratører og oversettere nominert innenfor seks priskategorier. Se alle de nominerte her

Ungdommens kritikerpris 2010 til Helga Flatland

Ungdommens kritikerpris 2010 er tildelt Helga Flatland for hennes debutbok 'Bli hvis du kan, reis hvis du må'. Les mer om tildelingen her og om boken her.

Beate Grimsruds 'En dåre fri' tildelt Kritikerprisen 2010

Beate Grimsruds roman 'En dåre fri' er tildelt Kritikerprisen 2010. Boken, som er utgitt samtidig på både svensk og norsk, er også tildelt Sveriges Radios romanpris 2011.

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 til Jo Nesbø

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 er tildelt Jo Nesbø for 'Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje'. Les mer om tildelingen her og om boken her.

Norske forfattere er store på fransk

Franske forlag satser på norsk litteratur, og eksporten av bøker bare øker, skriver VG. I 2010 ble 84 norske titler utgitt eller solgt til Frankrike. En rekke norske forfattere deltar på den store franske bokmessen Salon du Livre som arrangeres i Paris 18. til 21. mars, der de nordiske land er æresgjester. Les mer i VGs artikkel her og på messens hjemmesider her.

Norsk litteratur i Romania

P2s 'Sånn er livet' intervjuet 17.1. oversetteren Sanda Tomescu som i flere tiår har vært helt sentral for utbredelsen av norsk språk og litteratur i Romania. Hun underviser i tillegg norsk i Cluj og bidrar dermed til å sikre rekruttering av flere oversettere og norskkyndige i Romania. Hør intervjuet her.

Russisk oversetter-'Oscar' til Ljuba Gorlina for beste barne/ungdomsbok 2010

Oversetteren Ljuba Gorlina ble tildelt den russiske oversetterforeningens 'Mester'-pris for beste oversettelse av en barne- og ungdomsbok 2010, 'Sola er en feit god' av Jon Ewo. Gorlina er en fremragende oversetter av skandinaviske språk, og har oversatt blant annet Hamsun, Sandemose, Wassmo og Gaarder. Hun ble i 1995 tildelt St. Olavsmedaljen for sin innsats for økt kjennskap til norsk kultur i Russland.

Erlend Loes roman Muleum vinner ny nederlandsk pris for skjønnlitteratur for ungdom

'Muleum' var en av seks nominerte romaner til Grote Jongerenliteratuur Prijs, og danket ut blant andre Dave Eggers! Det er første gang den nederlandske litteraturprisen for aldersgruppen 15+ er delt ut. Juryen, som består av profesjonelle lesere, valgte Erlend Loes roman blant nærmere 80 oppmeldte titler. Prisen er på 5000 euro og deles mellom forfatteren og oversetteren Femmigje Andersen Sijtsma.

NBU-prisen 2010 til PEGASUS - Norsk Litteraturfestivals tilbud til barn og unge

NBU-prisen deles ut hvert år av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og går i 2010 til 'Pegasus' Norsk Litteraturfestivals tilbud til barn og unge. De får prisen for sitt arbeid med å synliggjøre og sette fokus på litteratur for barn og unge gjennom allsidige og nyskapende arrangementer rettet mot både barn og voksne.

Nederlandsk oversetterpris til Paula Stevens

Paula Stevens er tildelt den nederlanske oversetterprisen Amy-van-Marken-prisen for sine oversettelser fra norsk til nederlandsk.
Prisen tildeles hvert annet år til en oversetter fra nordiske språk, for en fremragende oversettelse av et enkeltverk eller eventuelt for en oversettergjerning av særdeles høy kvalitet. Se det imponerende bildet som beviser omfanget av Paula Stevens samlede oversetterarbeid. (Photo: Pepijn van den Broeke)

Høythengende tysk arkitekturbokpris til norsk bok

Boken 'Hamsun, Holl og Hamarøy' redigert av Erik Fenstad Langdalen, Aaslaug Vaa og Nina Frang Høyum er tildelt Deutsche Architekturmuseums (DAM) bokpris 2010 i kategorien 'monografi'. Les mer om prisentildelingen og boken her og her.

Tanums kvinnestipend til Gøhril Gabrielsen

Gøhril Gabrielsen er tildelt Tanums kvinnestipend 2010. Stipendiet er på 50 000 kroner og deles årlig ut til en kvinnelig forfatter i begynnelsen av sin litterære karriere. Det er Forfatterforeningens litterære råd som innstiller prisvinneren.
Gøhril Gabrielsen (f. 1961) debuterte i 2006 med romanen 'Unevnelige hendelser', som hun fikk Aschehougs debutantstipend for. Hennes annen roman, 'Svimlende muligheter, ingen frykt' kom i 2008. Mer om pristildelingen her og om forfatteren her.

Stor litteraturdag på Oslo Lufthavn, Gardermoen onsdag 10. november

I anledning Leseåret 2010 og Leseløftet 2011-2014 arrangeres onsdag 10. november Norges første litteraturfestival på flyplass med mer enn 100 ulike forfattermøter, over 20 forfattere og Norges første - og verdens tredje - flyplassbibliotek. Se hele programmet her.

Ukrainsk-norske litteraturdager i Oslo, 1.- 2. november

Den ukrainske ambassaden i Oslo og den norske ambassaden i Kiev har invitert en gruppe ukrainske forleggere og oversettere til Oslo. Formålet med besøket er å skape flere kontakter mellom norske og ukrainske forlag slik at mer litteratur kan oversettes begge veier. NORLA dekker reiseutgifter for de ukrainske gjestene. Programmet går over to dager, 1.- 2. november, og vil foregå på Litteraturhuset. Se hele programmet her. For ytterligere informasjon kontakt Ukrainas ambassade.

Deutscher Jugendliteraturpreis 2010 tildelt Stian Hole

Stian Hole er for 'Garmanns sommer' tildelt Deutscher Jugendliteraturpreis 2010 for beste billedbok. Boken er oversatt til tysk av Ina Kronenberger. Les mer her om prisen og tildelingen. Boken er oversatt/under utgivelse til 10 språk og har mottatt en rekke store priser i inn- og utland, les mer her.

Jon Ewo - profet i utlandet?

Jon Ewo skriver romaner for ungdom med slikt trøkk at han ligger på utlånstoppen i St. Petersburg og premieres i Nederland. I Tyskland roser anmeldere og bloggere den nylig utkomne oversettelsen av boken 'XXL' og omtaler den som ”en blanding av 'A Catcher in the Rye' og 'Stand by me', bare morsommere.” Les mer om boka her og tyske anmeldelser her.

Kulturrådets ærespris til Tor Åge Bringsværd

Norsk kulturråds ærespris for 2010 går til forfatteren, dramatikeren og oversetteren Tor Åge Bringsværd. Æresprisen blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. Les mer om tildelingen her og besøk forfatterens hjemmeside her

Tre norske poeter med på "Dikt undervegs" i Warzawa

NORLA har bidratt med støtte til oversettelse av dikt av poetene Tone Hødnebø, Marte Huke og Hanne Aga i "Dikt undervegs"-prosjektet i Warszawa, der diktene leses av passasjerer som reiser med kollektivtransport. Les diktene på både norsk og polsk, og se mer info om prosjektet, poetene og oversetterne på prosjektets hjemmesider her.

Aschehougprisen 2010 tildelt Anne Oterholm

Anne Oterholm er tildelt Aschehougprisen 2010 for sitt forfatterskap. NORLA gratulerer!
Aschehougprisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Les mer om Anne Oterholm og juryens tildelingstale her.

Sultprisen 2010 til Ingrid Storholmen

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 100.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap.
Årets pris tildeles Ingrid Storholmen. Hennes siste bok Tsjernobylfortellinger (2009) ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.
Les juryens pristale her og mer om Sultprisen her.

Petterson bergtar USA og Storbritannia

Per Pettersons siste roman Jeg forbanner tidens elv har fått strålende kritikker i USA og Storbritannia. Anmelderen i The Independent sier; “Romanen flommer over av Pettersons skjøre dialog mellom nåtidens og fortidens selv … bør få mer klønete forfattere til å grine av misunnelse”.

Norske forfattere og seminarer under Bok & Bibliotek i Göteborg 2010

Den norske Forleggerforening og Kgl. Norsk Ambassade i Sverige samarbeidet også i år om en norsk fellesstand under Gøteborg Book Fair. Årets messe var den 26. i rekken og en rekke norske forfattere deltok - se intervjuer på web-tv her.

Lars Mæhle tildelt UPrisen 2010

Hvem sier at ungdom ikke leser nynorsk? Eller at ungdom ikke leser tjukke bøker? En jury på 180 niendeklassinger fra syv ungdomsskoler har kåret Lars Mæhles 'Landet under isen' til beste ungdomsbok i 2010. Les mer

Den Internasjonale Ibsenprisen 2010 til Jon Fosse

Den Internasjonale Ibsenprisen 2010 går til dramatikeren Jon Fosse. Prisen deles ut den 10. september under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i Oslo.

Fløgstad tildelt Nynorsk litteraturpris 2009

Kjartan Fløgstad er tildelt Nynorsk litteraturpris 2009 for sin roman "Grense Jakobselv". Juryen skriver: "Grense Jakobselv er eit overflødigheitshorn skrive med kunnskap og vidd, språkleg spenst og eit skarpt auge på samtid og nær historie. Det eventyrlege, det grufulle og det gjenkjennelege er vevd i kvarandre og utgjer ei heksegryte av forteljingar." Les mer om tildelingen her og boken her.

Sørlandets litteraturpris til Karl Ove Knausgård og hederspris til Kjell Askildsen

I dag ble Karl Ove Knausgård tildelt Sørlandets litteraturpris for 'Min kamp 1-3'. I år har Sørlandets litteraturpris 10-årsjubileum, og i den forbindelse ble det også delt ut en hederspris. Denne gikk til Kjell Askildsen.

Maria Parr tildelt fransk barnebokpris

Maria Parrs kritikerroste debutbok "Vaffelhjarte" har vunnet nok en internasjonal barnebokpris, den franske Prix Sorcières 2010 i klassen for beste barne/ungdomsroman. Boken er oversatt til fransk av Jean-Baptiste Coursaud. Les mer om "Vaffelhjarte" her og om prisen her.

Årets vakreste bøker kåret

Svein Nyhus ble tildelt Bokkunstprisen og Line Bøhmer Løkken fikk prisen for Årets vakreste Bok. Det er Grafill som står bak 'Årets vakreste Bøker', en konkurranse for den visuelle delen av bokbransjen. Se de i alt 47 utmerkelsene til illustratører og designere her

Gyldendalprisen 2009 til Espedal

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 300 000 kroner, som hvert år hedrer et betydelig norsk forfatterskap.
I sin tale til årets prisvinner Tomas Espedal sa Tom Egil Hverven: "Prisvinneren er med sine siste bøker, og særlig 'Imot kunsten', i en hver betydning av ordet blitt selvskreven." Les mer her

Rivertonprisen 2009 til Egeland

Tom Egeland er tildelt Den gyldne revolver, prisen for beste kriminallitterære arbeid i 2009 for 'Lucifers evangelium'.
Les mer her

Pettersons 'Ut og stjæle hester' vinner arabisk pris

Per Pettersons roman 'Ut og stjæle hester' er tildelt Rashid Bin Hameed kulturpris for beste oversatte roman 2009 i det arabiske emiratet Ajman. Boken er oversatt av Sukaina Ibrahim og utgitt av forlaget Dar Al-Muna i samarbeid med stiftelsen Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation.

Skomsvold og Evjemo tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris 2009

Kjersti Annesdatter Skomsvold og Eivind Hofstad Evjemo er tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris 2009. Skomsvold mottar prisen for sin roman ”Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” (Oktober), mens Evjemo mottar prisen for romanen ”Vekk meg hvis jeg sovner” (Cappelen Damm). Les mer om tildelingen her. Mer om debutantprisen og tidligere vinnere her.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2009 utdelt

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble fredag 12. mars delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt. Les mer på Norsk Barnebokinstitutts nettsider og se oversikt over prisvinnerne under

Kritikerprisen 2009 til Espedal og Parr

Tomas Espedal er tildelt Kritikerprisen for beste voksenbok 2009 for romanen Imot kunsten (notatbøkene), Gyldendal.
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2009 er tildelt Maria Parr for Tonje Glimmerdal, Samlaget. NORLA gratulerer!
Les juryens tildelingstaler her.

Knausgårds Min kamp 1-3 kåret til årets bok av Morgenbladets lesere

Bind I i seks-bindsprosjektet vant Brageprisen for beste roman i 2009, og er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Boken er så langt solgt til 7 land. Mer om Knausgård her.

Ragdes ”Berlinerpoplene” roses i Frankrike

Anne B. Ragdes romansuksess ”Berlinerpoplene” utkom i Frankrike i høst, og boken har fått strålende omtale i fransk presse.

Applaus for Staalesen i England

Gunnar Staalesen er ute med sin fjerde kriminalroman på engelsk, The Consorts of Death /Dødens drabanter og britiske kritikere har stor sans for Varg Veum og Staalesens atmosfærespekkede kriminalromaner.

Ingar Sletten Kolloens Hamsunbiografi får strålende kritikker i England og USA

I Norge ble biografien om Hamsun utgitt i to bind: i 2003 Hamsun, Svermeren og i 2004 Hamsun, Erobreren og i jubileumsåret 2009 kom ett-bindsutgaven Hamsun- Svermer og erobrer. Utenlandske forlag har valgt å utgi ett-bindsutgaven

Ut å stjæle hester kåret til en av tiårets 100 beste bøker

Avisen The Times har kåret Per Pettersons kritikerroste roman Ut å stjæle hester til en av tiårets 100 beste bøker. Boken er så langt solgt til hele 45 språk. Les mer

Nordisk barnebokpris tildelt Stian Hole

Stian Holes bøker om Garmann har vunnet mange hjerter og høstet høythengende priser i inn- og utland. Bøkene er også solgt til mange land. Billedboka Garmanns gate tildeles Nordisk Skolebibliotekarforenings pris for 2009. Les om tildelingen og intervju med Stian Hole her, og mer om Holes forfatterskap.

Per Petterson er tildelt Nordisk råds litteraturpris

Petterson får prisen for romanen Jeg forbanner tidens elv, som utkom i 2008 og så langt er solgt til 17 land. Boka fikk både Kritikerprisen og Brageprisen, og er trykket i 100.000 eksemplarer bare i Norge. Les Pettersons takketale her og mer om forfatterskapet her.

Norsk / Bjørn Sortland tildelt Aschehougprisen 2011

Bjørn Sortland tildelt Aschehougprisen 2011

Aschehougprisen 2011 er tildelt Bjørn Sortland og NORLA gratulerer! Prisen er en årlig ærespris som siden 1972 er tildelt norske forfattere uavhengig av hvilket forlag de er tilknyttet.
Bjørn Sortlands bøker er solgt til nærmere 20 land, og i 1996 vant han, sammen med illustratøren Lars Elling, den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av «Raudt, blått og litt gult».
Les mer om pristildelingen og om forfatteren.

Del på Facebook